نحوه اجرا گذاشتن سفته
چگونه وجه سفته را مطالبه کنیم؟
به اجرا گذاشتن سفته، به این صورت است که دارنده سفته، ابتدا باید اقدام به دریافت واخواست (گواهی عدم پرداخت) سفته نموده و سپس، به دادگاه حقوقی، دادخواست مطالبه وجه سفته ارائه نماید. پس از صدور حکم در دادگاه، از طریق واحد اجرای احکام، می توان اقدام به اجرا گذاشتن سفته کرده و اموال بدهکار را توقیف نمود.
به لحاظ زمانی در صورتی که دارنده سفته ای در مهلت ده روزه نسبت به واخواست (گواهی عدم پرداخت) سفته اقدام کرده و ظرف مدت یک سال اقامه دعوی کرده باشد، می تواند از دادگاه تقاضای توقیف اموال را به میزان خواسته اش را بخواهد. دادگاه به محض تقاضای دارنده برای توقیف اموال، باید به میزان مبلغ خواسته را از اموال طرف مقابل به عنوان تامین توقیف کند.
در ادامه این مطلب سعی می کنیم به زبان ساده و کاربردی برای وصول وجه سفته شما را راهنمایی کنیم، انواع روش های وصول و شرایط هر کدام را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مطالبه سفته بدون واخواست
چگونه سفته را بدون واخواست مطالبه کنیم؟
واخواست کردن باعث می شود تا سفته به عنوان یک سند از مزیت هایی تجاری بودن بهره مند شود اما اگر سفته واخواست نشده باشد آیا باز هم امکان استفاده از این مزیت ها وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفته مطالبه سفته بدون واخواست آن به معنی انصراف دارنده از مزیت های تجاری سفته، مثل اقامه دعوای مطالبه علیه ظهرنویسان (پشت نویس ها) و یا عدم پرداخت خسارت احتمالی جهت توقیف اموال صادرکننده، می باشد. از این رو مطالبه سفته واخواست نشده مانند تمام اسناد عادی از طریق اقامه دعوی در دادگاه صورت خواهد گرفت، با این تفاوت که این دعوا تنها علیه صادرکننده قابل طرح است و امکان مطالبه وجه سفته از ضامن و ظهرنویس ها وجود ندارد.
سفته ضمانت
سفته ضمانت کاربردهای زیادی دارد که کاربردی ترین آن حسن انجام کار است.
همانطور که می دانید برخی از سفته به عنوان ضمانت صادر می شوند که نمونه رایج آن سفته های حسن انجام کار می باشد. در واقع صادرکننده سفته ضمانت قصد پرداخت وجهی را به دارنده ندارند بلکه قصد اصلی او از صدور سفته ضمانت این است که برای تضمین کیفیت کار خود و یا هر تعهد دیگری تامین احتمالی در اختیار دارنده قرار بدهد تا در صورت ورود خسارت بتواند از محل آن ضرر و زیان خود را جبران کند و در واقع سفته به عنوان امانت در اختیار دارنده قرار گرفته است.
اما اگر شرایط قانونی برای سفته ضمانت ایجاد شد، نحوه مطالبه آن چگونه خواهد بود؟ مطالبه وجه سفته ضمانت یا مطالبه وجه سفته امانی فرقی با سفته هایی که به عنوان ضمانت صادر نشده اند، ندارد و دارنده باید ظرف 10 روز از تاریخ سفته اقدام به واخواست نموده و اگر با اعتراض واخواست هم صادرکننده وجه سفته ضمانت را نپرداخت، ظرف یک سال از تاریخ واخواست در محاکم دادگستری اقامه دعوا نماید.
مطالبه وجه سفته از طریق اجرای ثبت
آیا امکان وصول سفته از اجرای ثبت وجود دارد؟
خیر، به اجرا گذاشتن سفته از طریق اجرای ثبت، امکان پذیر نمی باشد.
اجرای ثبت یکی از مراجعی است که امکان وصول وجه چک پرداخت نشده از آن وجود دارد، حال سوال این است که با توجه به اینکه سفته نیز یک سند تجاری است آیا امکان وصول سفته نیز از اجرای ثبت وجود دارد؟
سفته هم مانند چک یک سند تجاری محسوب می شود اما تفاوت مهمی که با چک دارد این است که چک سند لازم الاجراست و اداره ثبت نیز تنها برای اجرای اسناد لازم الاجرا صلاحیت دارد. از این رو با توجه به اینکه سفته سند لازم الاجرا محسوب نمی شود، حتی با اینکه مانند چک تجاری است، امکان مطالبه وجه سفته از طریق اجرای ثبت وجود ندارد.
مطالبه وجه سفته کیفری
آیا امکان وصول سفته از طریق مراجع کیفری وجود دارد؟
قانون گذار در مواردی اجازه داده است تا دارنده چک اقدام به مطالبه کیفری چک نماید و از طریق محاکم کیفری اقدام به مجازات صادر کننده چک نماید اما در مورد مطالبه سفته اقدام کیفری نمی توان صورت داد. در واقع موضوع مطالبه وجه سفته کیفری منتفی است و امکان آن وجود ندارد و برای مطالبه وجه سفته می توان از طریق مراجع حقوقی اقدام نمود.
اجرای سفته از طریق شورای حل اختلاف
یکی دیگر از روش های اجرا گذاشتن سفته، اجرای سفته از طریق شورای حل اختلاف می باشد. در این روش فرد دارنده سفته به شو.رای حل اختلاف مراجعه کرده و درخواست خود را به شورا تقدیم میکند، بازرسان با بررسی مدارک و اسناد موجود به صحت و درستی سفته، رای حکم جلب فرد را صادر میکنند. برای انجام این کار پیشنهاد میکنیم حتما از یک وکیل حرفه ای در زمینه دعاوی اجرا گذاشتن سفته مشاوره بگیرید.
اجرا گذاشتن سفته عندالمطالبه
یکی از انواع سفته، سفته عندالمطالبه می باشد. در سفته عندالمطالبه فرد گیرنده ی سفته میتواند در هر زمانی که خواست اقدام به دریافت وجه سفته کند. حال برای به اجرا گذاشتن سفته عندالمطالبه نیز باید بگوییم ابتدا فرد دارنده به دفتر ثبت الکترونیکی مراجعه کرده و دادخواست خود در زمینه دریافت و مطالبه وجه سفته را تنظیم میکند. برای این کار پیشنهاد میکنیم از یک وکیل خبره در این زمینه راهنمایی بگیرید.
نحوه اجرا گذاشتن سفته بدون تاریخ
با توجه به آنچه گفته شد بعد از صدور سفته بدون تاریخ امکان دریافت وجه آن وجود دارد اما چون سفته بدون تاریخ دیگر یک سند تجاری محسوب نمی شود و یک سند عادی به حساب می آید ، برای مطالبه آن دیگر امکان شکایت و ادعای بلامحل بودن وجود ندارد از این رو برای مطالبه سفته بدون تاریخ تنها می توان به طریق حقوقی اقدام کرد.
با این حال بعد از طرح دعوای حقوقی سفته و صدور رای اگر بدهکار وجه سفته را نپردازد و ادعای اعسار ندهد یا ادعای اعسار او پذیرفته نشود، با توجه به قانون اجرای احکام مدنی امکان بازداشت او در شرایطی وجود دارد.
مرجع صالح برای رسیدگی
همانطور که گفته شد دارنده برای مطالبه وجه سفته باید از طریق مراجع حقوقی و تجاری اقدام کند. در هنگام تکمیل سفته محل انجام تعهد باید قید شود، از این رو دادگاه صالح برای مطالبه وجه سفته دادگاه محل انجام تعهد که بر روی سفته نوشته شده است، خواهد بود. اما اگر این محل بر روی سفته درج نشده باشد برای مطالبه وجه سفته باید به دادگاه محل اقامت خوانده دعوا مراجعه کنید.
دقت کنید که برای مطالبه وجه سفته های زیر بیست میلیون تومان شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی است و برای مطالبه سفته های بالای بیست میلیون تومان دادگاه صلاحیت رسیدگی دارد.
وکیل برای مطالبه سفته
مراجعه به دادگاه ها برای مطالبه وجه سفته بسیار موضوع رایجی است. دلیل اصلی آن هم عدم دقت در صدور سفته علی الخصوص سفته های حسن انجام کار به عنوان سفته های ضمانت است که منجر به مشکلاتی می شود. به همین دلیل اکیدا توصیه می شود تا با مراجعه به وکیل برای مطالبه سفته اقدام نمایید، زیرا طرح لایحه صحیح و قانونی در اسناد تجاری بسیار دشوار است و تنها توسط یک وکیل متخصص سفته قادر خواهید بود آن را تنظیم نمایید.
نمونه لایحه دفاعیه مطالبه وجه سفته از سوی خواهان با توجه به شرایط دعوا، علت صدور سفته، زمان صدور سفته و موارد بسیار دیگری تنظیم می شود و به اطلاعات ساده و غیر تخصصی اتکا کرد.
علاوه بر لایحه، نوشتن دادخواست مطالبه وجه سفته نیز یک مهارت تخصصی است که اگر به درستی و با توجه به هدف خواهان تنظیم نشده باشد و مدارک استنادی کامل نباشد، ممکن است با طرح دعوا به هیچ نتیجه قابل قبولی نرسید. اگر نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل مطالبه سفته دارید، با ما در تماس باشید تا با بررسی پرونده بهترین راه حل را به شما پیشنهاد دهیم.