شرایط مهریه در طلاق توافقی چگونه است؟

تصور بیشتر مردم درباره طلاق توافقی این است که بخشش مهریه در طلاق توافقی الزامی است. در حالیکه چنین نیست زیرا وجود توافق به معنای بخشیدن مهریه نمی باشد بلکه هرگونه تصمیمی که زن و شوهر در مورد مهریه حین انجام توافقات قبل از طلاق خود بگیرند، با انجام طلاق توافقی منافاتی ندارد و مهم این است که در مورد مهریه توافقی صورت گرفته باشد که ممکن است زن تمام یا قسمتی از آن نسبت به مرد بذل کند.

هر شکل توافقی را می توان در طلاق توافقی اعمال کرد. مثلا می توان با وجود اینکه مهریه در سند ازدواج سکه است در توافق آن را به وجه نقد تبدیل کرد و اقساط توافقی قرارداد و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد یا در مثال دیگر مهریه سکه در عقدنامه به این صورت توافق شود که بجای آن ملکی به زن داده شود.

در ادامه بصورت کامل این مبحث را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

در طلاق توافقی باید چه مسائلی مد نظر قرار داده شود؟

در طلاق توافقی سه موضوع مهم باید مد نظر زن و شوهر قرار بگیرد:

  • حضانت فرزندان
  • مهریه
  • نفقه

 اولین موضوع بحث حضانت فرزندان در طلاق توافقی است. این یکی از مهم ترین مسائلی است که شاید بسیاری از افراد هرگز به توافق درستی بر سر آن نرسند.

اما بحث مهریه و نفقه هم دو موضوع مهم دیگر در طلاق توافقی هستند که باید به صورت جزء به جزء توسط زوجین مشخص و حل و فصل شود. موضوع مهریه در طلاق توافقی به قدری مهم است که اگر یکی از زوجین با آنچه در دادخواست طلاق توافقی در این زمینه ثبت شده است موافق نباشد، بحث طلاق منتفی خواهد شد و امکان صدور حکم طلاق غیر ممکن می‌شود.

 

محاسبه میزان مهریه در طلاق توافقی

در واقع محاسبه خاصی وجود ندارد. نحوه تعیین مهریه در طلاق توافقی به توافقات طرفین بستگی دارد که آن ها می توانند مثل یک معامله برای تقسیم اموال و با در نظر گرفتن ارزش مهریه به اصطلاح حساب و کتاب کنند. در نهایت زوجین می توانند توافق کنند که چه میزان مهریه به زن پرداخت شود لذا قاضی دادگاه نیز مهریه را با توجه به توافقی که خود زن و شوهر داشته اند تعیین می کند.

همانطور که ممکن است شما نیز شنیده باشید که زنان در طلاق توافقی بخشیی از مهریه خود را می بخشند تا مرد را راضی به طلاق کنند، به عبارت دیگر در طلاق توافقی که زن از شوهر خود تنفر داشته باشد و با پرداختن پولی به او طلاق بگیرد، طلاق صورت گرفته از نوع طلاق خلع است. لذا زن در این شرایط برای راضی کردن شوهر خود مجبور است بخشی از مهریه و یا تمام آن را ببخشد، به همین دلیل اکثر مردم تصور می کنند در طلاق توافقی مهریه ای به زن نمی رسد و همینطور در برخی موارد مشاهده شده که زن علاوه بر بخشش تمام مهریه خود، مبلغی نیز به مرد می پردازد تا راضی به طلاق دادن شود.

در صورتی که هم زن و هم مرد از زندگی با یکدیگر خسته شده و هیچگونه سازشی نداشته باشند می توانند جدا شوند و به طلاق آنها طلاق مبارات گفته می شود چرا که احساس کراهت و بیزاری از طرف هر دو آنها است. 

 

طلاق در دوران عقد و مطالبه مهریه

منظور از دوران عقد، زمان بین عقد و شروع زندگی مشترک است آنچه از دیدگاه قانون برای طلاق  اهمیت دارد زناشویی به معنای خاص بین زوجین است اگر بین زن و شوهر نزدیکی جنسی کامل انجام شده باشد تمام مهریه به زن تعلق می گیرد و دیگر توافق آن هاست که برای طلاق توافقی چه تصمیمی بگیرند.

اگر بین زوجین زناشویی واقع نشده باشد، تا قبل از طلاق زن می تواند همه مهریه را مطالبه کند و فقط در زمان طلاق است که زن مستحق نصف آن خواهد بود لذا در این جا نیز علی رغم این که بر طبق قانون و شرع، زن مستحق نصف مهریه است بستگی به توافق زوجین دارد که بخواهند برای طلاق و مهریه چه تصمیمی بگیرند.

 

شرایط پیگیری قانونی یا گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی چگونه است؟

اگر مرد در زمان توافق شده مهریه را پرداخت نکند زن می تواند از طریق دادگاه و با دادن دادخواست مطالبه مهریه احقاق کند توجه داشته باشید که ازدواج مجدد زن پس از طلاق مانع اخذ مهریه قبلی نمی گردد. اگر قبوض اقساطی توسط دفترخانه طلاق صادر شده باشد و مرد پرداخت نکند با مراجعه زن به دفتر طلاق اجراییه صادر می شود.

طبق ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده، دادگاه در صورت نپرداختن اقساط صرفا تا ۱۱۰ سکه بهار آزادی یا معادل آن جلب صادر می کند و برای مازاد بر آن، زن باید اموالی را از مرد به دادگاه یا اداره ثبت اسناد معرفی کند. توجه داشته باشید که طبق قوانین جدید زن باید اول از طریق اداره ثبت اسناد و صدور اجراییه مهریه درخواست کند.

زمان مناسب برای گرفتن مهریه در طلاق توافقی چه موقعی است؟

قبل از اینکه نسب به مطالبه مهریه تصمیم بگیرید باید توجه کنید آیا مرد توانایی مالی برای پرداخت آن را دارد یا اینکه مرد باید به تدریج مهریه شما را پرداخت کند. در صورت اعسار مرد شما به نتیجه‌ای نخواهید رسید.

اِعسار در حقوق ایران به وضعیت شخص غیر تاجری گفته می‌شود که به دلیل عدم دسترسی به مال خود یا کافی نبودن دارایی، قدرت پرداخت دیون (بدهی‌ها) یا هزینه دادرسی خود را نداشته باشد. اعسار معادل کلمه فقهی افلاس است. اعسار بدهکار معمولاً با اعتراف تمامی یا برخی طلب‌کاران به اعسار وی و نیز شهادت دو مرد عادل ثابت می‌شود.

در نتیجه زمان مناسب وقتی است که بهترین توافق صورت گرفته باشد و بدون توافق به دادگاه مراجعه نشود که نتیجه مطلوبی در بر نخواهد داشت.

 

آیا طلاق توافقی بدون پرداخت مهریه امکان پذیر است؟

تنها در صورتی که زن بصورت کامل مهریه خود را ببخشد طلاق بدون پرداخت مهریه اتفاق می افتد. این بخشش می‌تواند به علل مختلفی اتفاق بیفتد. برای مثال خانم ممکن است به دلیل دریافت حضانت فرزند، مهریه خود را به صورت تمام و کمال ببخشد.

هیچ شخصی قادر به مجبور کردن زن برای بخشش مهریه نیست. پس این فرایند باید با رضایت کامل خانم صورت بگیرد. هرگونه توافقی درباره مهریه باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود تا زوجین بعداً با مشکلی در این زمینه مواجه نشوند.

پیشنهاد می کنیم برای این کار حتما از یک وکیل کمک بگیرید.

 

بخشش مهریه در طلاق توافقی چگونه است؟

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی به کاملا به توافق زوجین بستگی دارد و قانون توافق خانم و آقا را برای مهریه در نظر می‌گیرد. بر اساس توافق زن می‌تواند تمام مهریه را دریافت کند و بخشی از مهریه یا تمام مهریه را ببخشد. برای بخشش مهریه در طلاق توافقی زن و مرد می‌توانند به وکیل خود وکالتنامه دهند و باقی مراحل را وکیل انجام می‌دهد.

 

مطالبه مهریه بخشیده شده بعد از طلاق توافقی چگونه است؟

اگر زن بعد از انجام طلاق مهریه ای را که بخشیده، طلب نماید اصطلاحاً بدان رجوع به مهریه بذل شده اطلاق می شود  که فقط در صورتی امکان پذیر است که زن در عده طلاق باشد. در این مدت زمان (عده طلاق) زن می تواند به مهریه ای که بخشیده است رجوع کند و دوباره آن را از مرد بخواهد. در این حالت طلاق از حالت بائن به رجعی تبدیل شده و حتی این امکان برای مرد وجود دارد که در صورت تمایل به همسر خود رجوع کند و دوباره به حالت زن و شوهری بازگردند.

نکاتی درباره ی دریافت مهریه قسطی در طلاق توافقی

با این شرط که زوج اقساط مهریه را نپردازد، زن می تواند ممنوع الخروج کردن آن را بگیرد.

امکان جلب همسر سابق در صورت نپرداختن اقساط مهریه بالای 110 سکه وجود ندارد. در صورت عدم پرداخت زوجه می تواند اموال او را توقیف کند یا در صورتی که مرد کارمند باشد، یک چهارم از حقوق او را توقیف کند.

 

هزینه وکیل مهریه در طلاق توافقی

مهریه یک دعوای مالی است و حق الوکاله وکیل مهریه مطابق میزان مهریه تعیین خواهد شد و عدد ثابتی ندارد. هزینه وکیل مهریه شامل مرحله اجرا نیز می شود و وکیل هزینه ای به صورت جداگانه برای این مرحله دریافت می کند. همینطور ممکن است در قرارداد وکالت خلاف این موضوع نوشته شده باشد بنابراین لازم است متن قرارداد را به صورت کامل مطالعه کنید.

هزینه وکیل برای اجرای مهریه، طی یک قرارداد مالی با موکل توافق می شود. همینطور اگر هزینه اعطای وکالت پرونده مهریه برای شما زیاد است می توانید جلساتی را با وکیل مشاوره داشته باشید و هزینه همان جلسات را بپردازید که کمتر است.

 

مشاوره در مورد مهریه در طلاق توافقی

در خصوص مهریه در طلاق توافقی زوجین می‌توانند با یک وکیل متخصص در زمینه طلاق توافقی یا مهریه مشورت کنند‌. بر اساس مشکلات جاری جامعه، هنگامی که زوجین بدون مشورت اقدام به بذل یا پرداخت مهریه کنند ممکن است دچار مشکلاتی شوند.

از این جهت پیشنهاد می‌کنیم قبل از امضای توافقنامه مهریه در طلاق توافقی با کارشناسان حقوقی مشورت کنید.

پیام بگذارید