تعریف سند معارض مطابق قانون
وقتی دو سند مالکیت ملک صادر شدهباشد و این دو سند نسبت به اصل ملک یا نسبت به حدود و یا نسبت به حقوق ارتفاقی با یکدیگر تعارض داشتهباشند سندی که مؤخر الصدور است را سند معارض گویند. درواقع در شرایطیکه دو سند مالکیت از منظر کلیات یا جزئیات بایکدیگر دارایمغایرتباشند یا اصطلاحا باهم تعارضداشتهباشند (سندمعارض) بعدازاینکه احراز سند مالکیت انجامشد. سند مالکیتی که ثبتآن در برابر به سنددیگر، با تاخیر یا تلویحا موخرباشد از اسنادیکه در دسته سندهای مالکیت معارض محسوب می گردد.
در شرایطی دو سند برای یک ملک توسط اداره ثبت اسناد صادرشده معارض هم هستند. سندی که تاریخ ثبت یا شماره ثبتی آن بالاتر یا زودتر است سند اصلی و معتبر در نظر گرفتهمیشود. همچنین سندیکه تاریخ ثبتآن نسبت بهسنداول یا سندمقدم الصدور صادرشده و شمارهثبتی آن پایینتر باشد سند بدوناعتبار یاصطلاحا سند معارض شناساییمیشود.
یکی از رایج ترین مشکلات و اشتباهات که در بحث ثبت اسناد اتفاق میفتد صدور سند مالکیت معارض می باشد. معنیومفهوم سند مالکیت معارض اینطور بیان شده که برای یک ملک دو سند به نام دو شخص مجزا از هم دیگر صادر شده باشد. به این شکل که در ابتدا برای یک ملک سند به نام شخص اصلی به عنوان مالک صادر گردیده است. سپس برایهمان ملک سنددیگر بهنام شخص متفاوتی صادر میشود، در اینشرایط به سندیکه پپس از سند اول صادرشده یا سند موخر الصدور می گویند.
مالک سند معارض
در یک ملکی که دارای تعارض در سند میباشد، سندی که اول صادر می گردد دارای اعتبار و وجه قانونی می باشد و سند دوم یا سند موخرنامعتبر و معارض شناخته می شود. در چنین شرایطی شخص که مالکیت ملک معارّض را دارد در منظر قانون این حق و حقوق را دارد که دعوای تحت عنوان دعوای ابطال سند در دادگاه مطرح نماید. دادگاه بعد از بررسی های لازم و مورد در صورت تایید اشتباهی که در ثبت رخداده با در نظرگرفتن مقررات آیین نامه دادرسی@مدنی، حکمی برای تصحیح و اصلاح هر دو سند مقدم و موخر صادر می نماید.
جهت مشاوره حقوقی با وکلا و کارشناسان ما با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری