حق سرقفلی چیست ؟

حق سرقفلی، حقی است که به موجب آن، مستاجر ملک تجاری می تواند از ملک تجاری با پرداخت اجاره بهای ناچیزی استفاده کند.  در پایان مدت اجاره، به تصرف خود در ملک اجاره ای ادامه دهد. ویژگی های حق سرقفلی عبارتند از : حق سرقفلی، یک حق مالی غیرمنقول، شرعی، قابل توقیف و قابل ضمانت بوده و اصل بر قابلیت انتقال آن توسط مستاجر می باشد.

مفهوم حق سرقفلی چیست؟

سرقفلی، مفهومی است که حتی پبش از تصویب قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 در عرف کشور ما و در بین تجار وجود داشت. با این توضیح که در قرارداد اجاره اماکن تجاری، معمولا مستاجر در ابتدای اجاره مبلغی را به موجر پر داخت می کرد. در مقابل، اولا اجاره بهای پرداختی مبلغ کمی تعیین می گشت. ثانیا، موجر نیز متعهد بود تا در انقضای زمان اجاره، حکم تخلیه مستاجر را نگرفته، اجاره را مجددا با همان مستاجر تمدید کند.  به این ترتیب ، مستاجر یک حق اولویت برای تمدید اجاره در همان مکان را نسبت به بقیه افراد داشت.

با این وجود، در جریان تصویب قانون روابط موجر و مستاجر سال 56، قانون گذار از مفهوم عرفی سرقفلی که هم مورد پذیرش عرف و هم مورد تایید شرع بود، فاصله گرفت. به تبعیت از حقوق غربی، مفهومی را تحت عنوان حق کسب، پیشه یا تجارت در این قانون پیش بینی نمود که دارای تفاوت های متعددی با نمونه عرفی سرقفلی بود.

حق سرقفلی ، به عنوان یک حق مالی ، قابل به ارث رسیدن است. حتی زوجه متوفی نیز ، از آن بهره مند می شود . نحوه تقسیم ارث سرقفلی ، بر اساس طبقات و درجات ارث و پس از ثبت درخواست انحصار وراثت در شورای حل اختلاف است.  میزان مالیات ارث سرقفلی ، از 3 تا 12 درصد ارزش معاملاتی حق سرقفلی خواهد بود .

ویژگی های حق سرقفلی

 سرقفلی مانند تمام پدیده های حقوقی دیگر، دارای ویژگی های اختصاصی بوده که از طریق آن ها شناخته می شود. به همین دیل، در این بخش به توضیح ویژگی های حق سرقفلی پرداخته که به شرح زیر می باشد:

  • حق‌سرقفلی یک حق مالی است و تمام ویژگی های حقوق مالی بر آن حاکم است .
  • حق سرقفلی جزء  اموال غیر منقول بوده و بنابراین، سرقفلی یک  مال غیر منقول محسوب می شود.
  • سرقفلی، یک حق شرعی و مورد تایید شورای نگهبان می باشد.
  • مبلغ سرقفلی با توافق مستاجر با موجر تعیین شده و بنابراین یک مبلغ مشخص می باشد. البته ، نقل و انتقال سرقفلی ، مشمول پرداخت مالیات سرقفلی است .
  • سرقفلی، قابل توقیف بوده و می توان از آن ضمانت نمود.
  • اصولا سرقفلی توسط مستاجر، قابل انتقال بوده و برای انتقال آن نیاز به تنظیم سند رسمی نمی باشد.

حق سرقفلی ، به عنوان یک حق مالی

حق سرقفلی ، به عنوان یک حق مالی ، قابل به ارث رسیدن است. حتی زوجه متوفی نیز ، از آن بهره مند می شود . نحوه تقسیم ارث سرقفلی ، بر اساس طبقات و درجات ارث و پس از ثبت درخواست انحصار وراثت در شورای حل اختلاف می باشد.  میزان مالیات ارث سرقفلی ، از 3 تا 12 درصد ارزش معاملاتی حق سرقفلی خواهد بود .

مفهوم حق کسب، پیشه

مفهوم حق کسب، پیشه یا تجارت در قانون روابط موجر و مستاجر سال 56، به تبعیت از حقوق غربی، به اعتباری اشاره دارد. در اثر چند عامل و به خصوص ، فعالیت مستاجر در ملک‌اجاره شده‌برای وی ایجاد می شود. با این توضیح که، وقتی فردی ملک تجاری ای را اجاره کرده و در اثر فعالیت وی و خوش نامی این فرد، بر تعداد مشتریان دایم آن ملک اضافه‌می‌شود. علاوه بر اعتبار خود فرد، اعتبار ملک اجاره‌شده نیز افزایش می بابد. به‌گونه‌ای‌که مشتریان موقت تبدیل به مشتریان دائم‌شده و از این به بعد، برای خرید کالا یا دریافت خدمات خود همیشه به آن ملک مراجعه خواهند کرد.

تفاوت سرقفلی و حق کسب و پیشه

تفاوت سرقفلی و حق کسب و پیشه، در موارد متعددی می باشد. از جمله اینکه، سرقفلی، به پولی گفته‌می‌شود که مستاجر، در ابتدای اجاره به موجر‌داده یا وجهی است که مستاجر، در ازای اسقاط حقوق خود از موجر می گیرد. اما حق کسب و پیشه، حقی است که به تدریج و در اثر فعالیت مستاجر در ملک تجاری ایجاد می شود.

حال اگر در چنین وضعیتی، مالک ملک که موجر بوده، قادر باشد تا در انقضای مدت اجاره، ملک را بدون قید و شرط از مستاجر پس گیرد، این امر موجب بی عدالتی در حق مستاجر و انتفاع ناحق موجر می گردد. انتفاعی که ناشی از تلاش مستاجر در ملک تجاری بوده و موجر مستحق بهره مندی از آن نمی باشد. به همین دلیل است که قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 با پیش بینی مفهوم حق کسب، پیشه یا تجارت، سعی کرده تا از این حق مستاجر در برابر موجر حمایت نماید. بنابراین مطابق این قانون، با تمام شدن مدت اجاره، اصولا موجر حق تخلیه ملک را ندارد.

این وضعیت و حکومت مفهوم حق کسب، پیشه یا تجارت بر اجاره های تجاری تا زمان تصویب قانون روابط موجر و مستاجر سال 76 ادامه داشت. در این قانون، مقنن ایرانی بار دیگر به مفهوم عرفی سرقفلی برگشته و مطابق این قانون، سرقفلی دارای دو معنا می باشد:

نحوه طرح دعوی تجویز انتقال منافع سرقفلی به غیر، بدین صورت بوده که در فرض وجود شرایط قانونی، نظیر نداشتن حق انتقال سرقفلی و عدم رضایت موجر به انتقال، مستاجر، باید پس از ارسال اظهارنامه برای موجر، جهت ثبت دادخواست دعوا، به یکی از دفاتر خدمات قضایی، مراجعه نماید.

مقایسه حق کسب و پیشه و تجارت با حق سرقفلی

  • حق‌سرقفلی عبارت است از مال یا مبلغی  که مستأجر در ابتدای انعقاد قرار داد اجاره به موجر می دهد. با پرداخت این مبلغ استحقاق دریافت معادل عادلانه آن را در زمان تخلیه پیدا می کند. ولی حق کسب و پیشه و تجارت در‌حقیقت عبارت‌است از آن کسب‌شهرت و رونقی است که در ملک به‌واسطه اقدام مستأجر به وجود آمده است .چه مستأجر مال یا وجهی به موجر داده یا نداده باشد.
  • حق‌کسب و پیشه و تجارت تدریجی و به مرور حاصل می شود و ممکن است اصلاً چنین حقی به وجود نیاید. به عبارت دیگر، احتمال دارد چنین حقی حاصل شود و بستگی به عمل مستأجر دارد.حال آنکه حق سرقفلی قطعی است. به محض پرداخت مبلغ یا مال از سوی مستأجر به موجر به وجود می آید.
  • میزان و مقدار حق سرقفلی مشخص است. ولی میزان و مقدار حق کسب، پیشه و تجارت قابل محاسبه و پیش بینی نیست. ممکن است موجر به طریق صحیح در پایان عقد اجاره به‌واسطه وقوع تخلفی از جانب مستأجر به طور کل ساقط شود یا اصلاً چنین حقی حاصل نگردد.
  • حق سرقفلی قابل اسقاط است؛ زیرا با پرداخت مبلغی از طرف مستأجر محقق می شود؛ هرچند برخی بر این عقیده هستند که با انعقاد عقد سبب ایجاد شده و شرط استحقاق، حسن شهرت است. حق سرقفلی قابل توقیف است؛ ولی حق‌کسب و پیشه قابل توقیف نیست.
  • حق سرقفلی قابل ضمان‌است یعنی می‌شود برای پرداخت آن از دیگری ضمانت کرد ولی حق‌کسب و پیشه قابلیت ضمان را ندارد.
  • حق سرقفلی  قابل واگذاری و انتقال به غیر است؛ ولی حق‌کسب و پیشه قابل واگذاری به غیر نیست، مگر به موجب درخواست تجویز انتقال منافع و صدور حکم در این خصوص و یا تفویض انتقال به غیر.
  • حق سرقفلی با تخلف ساقط نمی شود؛ ولی حق کسب  به صرف تحقق تخلف ساقط میگردد.

کلام آخر

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

پیام بگذارید