طلاق خلع چیست؟

طلاق در قانون مدنی به انواع مختلف تقسیم می شود که یکی از آن‌ها طلاق خلع است. حال شاید این سوال برای شما پیش آید که طلاق خلق به چه معناست؟ این نوع طلاق، طلاقی است که زن در آن از مرد بیزاری می جوید و برای این که شوهر را راضی به طلاق کند؛ مالی را به شوهر خود می بخشد. اعم از این که این مال مهریه باشد، معادل  آن یا کمتر از آن و شاید حتی بیشتر از مهریه باشد.

شرایط طلاق خلع

  1. در این نوع طلاق نکته ی ای که حائز اهمیت این است که زن حتما باید از همسر خود بیزار باشد و نتواند او را تحمل کند و قادر به زندگی با او نباشد.
  2. از دیگر شرایط طلاق خلع این که زن باید حتما شوهر خود را راضی به طلاق کند و به او مالی را به اندازه، کمتر بیا بیشتر از مهریه خود بپردازد.
  3. در این نوع طلاق مرد نباید زن خود را مجبور به طلاق خلع کند.
  4. صیغه و لفظ طلاق خلع را باید دو مرد عاقل و بالغ بشنوند.
  5. در این طلاق تا زمانی که زن مال خود را طلب نکند، امکان رجوع مرد وجود ندارد.

تفاوت های طلاق خلع و مبارات

  1. در طلاق خلع تنها زوجه (زن) از مرد کراهت دارد، اما در طلاق مبارات هم زن هم مرد دو نسبت به یک دیگر بی میل  و بی رغبت هستند و تمایلی به ادامه  زندگی ندارند و خواستار جدایی هستند.
  2.  در مبارات مالی که زن به شوهر پرداخت می کند نباید بیشتر از مقدار مهریه باشد اما در طلاق خلعی آن مال می تواند کمتر یا بیشتر یا مساوی با مهریه در عقدنامه باشد.
  3. در طلاق خلع امکان رجوع وجود دارد، اما در طلاق توافقی یا همان مبارات این امکان وجود ندارد.

مهریه در طلاق خلع

در این نوع از جدایی  زن مهریه خود را معمولا می بخشد. زیرا باید به میزان مهریه در عقدنامه یا کمتر و بیشتر از آن را طبق خواسته مرد به او بپردازد. البته این امکان نیز وجود دارد که زن مهریه خود را طلب کند اما به هر حال باید مالی را به همسر خود ببخشد.

بائن خلع چیست؟

نوع دیگری از طلاق است که در قبال  آن شوهر نمی تواند دوباره نزد همسر خود باز گردد(رجوع کند). به بیان دیگر با اجرای صیغه ی طلاق، زن و شوهر از داشتن علاقه  و رابطه ی زوجیت منع می شوند. در صورتی که بخواهند بار دیگر با یک دیگر رابطه برقرار کنند، در ابتدا نباید مانع در ازدواج داشته باشند و  صیغه ی ازدواج جدیدی میان آن ها جاری شود.

نفقه در طلاق خلع

نفقه  در عده طلاق خلع به خانم تعلق نمی گیرد. چرا که همسر حق رجوع به ایشان را ندارد و مرد هیچ وظیفه ای در قبال پرداخت نفقه ندارد.

عده در طلاق خلع

خوب است بدانید که طلاق از هر نوعی که باشد در صورتی که خانوم باکره یا دوشیزه نباشد، لازم و نیاز به گذراندن دوره ی عده می باشد. عده در طلاق به صورت قانونی شامل دو ماه و ده روز است که از نظر فقه  سه دوره عادت ماهانه خانم در نظر گرفته می شود.  در مدت عده خانم حق ازدواج ندارد و اگر ازدواج کند آن ازدواج باطل است.

خواستگاری در عده طلاق خلع

خواستاری در عده شرایط خاصی دارد. اگر خانم در عده طلاق رجعی باشد، خواستگاری کردن از ایشان چه با اشاره، چه با کنایه  و چه به صورت واضح حرام است. زیرا زن شوهردار محسوب می شود. در طلاق از نوع خلع خواستگاری کردن چه با اشاره چه با کنایه  یا به صورت واضح حرام نیست اما از نظر فقهی جایز نیست.

طلاق‌خلع نوبت اول

این نوع طلاق درواقع یکی از اقسام طلاق بائن به شمار می‌رود که شرایط آن پیش تر از این در مقاله توضیح داده شد. طلاق خلع نوبت اول نیز طلاقی است که زن و شوهر برای مرتبه اول است که از یکدیگر جدا می شوند.

اثبات رجوع در طلاق‌خلع

عمل رجوع در طلاق در حقیقت یک عمل یک طرفه است که با اراده مرد پس از طلاق رجعی یا گاهی طلاق بائن صورت می گیرد. عمل رجوع نیاز به تشریفات ندارد اما باید اثبات شود. در این ایام سایر شرایط زوجیت باقی می ماند و همچنین به زن در این ایام نفقه تعلق می گیرد. تنها تشریفاتی که لازم است انجام شود، ثبت رجوع یک ماه پس از آن در دفاتر اسناد رسمی ازدواج و طلاق است.

عدم حضور زوج در طلاق خلع

در این نوع طلاق چون دادخواست طلاق از جانب زوجه (زن) است اگر زن در دادگاه حضور پیدا نکند و چنان چه که دادگاه او را مجدد دادخواست کند و او باز هم حضور پیدا نکند و توضیح مناسبی در این مورد نداشته باشد، دادگاه  قرار ابطال دادخواست را صادر خواهدکرد.

اما اگر زوج (مرد) در دادگاه حضور پیدا نکرد؛ دادگاه همچنان به رسیدگی و دیگر مراحل دادخواست از جانب زن ادامه می دهد. البته زن باید دلایل محکمه پسند و موثر نیز با دادگاه ارائه بدهد. جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

 

پیام بگذارید