در مقاله قبل به اهمیت اخذ پایان کار پرداختیم. در این مقاله مراحل اخذ پایان کار را به طور کامل توضیح خواهیم داد. جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری
پایان کار یکی از مهمترین مدارکی است که یک ساختمان دارد و در آن کاربری ملک مشخص می شود. پس از اتمام عملیات ساختمانی، در صورتی که ساختمان مورد تایید شهرداری باشد. مواردی همچون خلافی یا بدهی نداشته باشید، شهرداری و یا سازمان متولی امر مدرکی تحت عنوان “پایان کار” به شما می دهد. این مدرک پایان عملیات ساختمانی را تایید می کند.
گواهی پایانکار سندی است که پس از اختتام کلیه عملیات ساختمانی بر اساس تقاضای مالک یا وکیل قانونی آن توسط شهرداری و با توجه به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان صادر می گردد . گواهی پایان کار باید به تائید کلیه ناظران ساختمانی رسیده که پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی توسط سازمان نظام مهندسی در شهرداری صادر می گردد.
مدارک مورد نیاز جهت طرح دادخواست الزام به پایان کار
- اصل و تصویر سند، اصل و تصویر شناسنامه
- رسید پرداخت عوارض نوسازی
- تصویر پایان کار ملک که با حضور مالک یا مالکان یا وکیل قانونی با وکالتنامه معتبر است.
با توجه به مواردی که مطرح شد طرح دادخواست حقوقی در مرحله اول ، نیازمند ثبت نام در سامانه ابلاغ الکترونیکی ثنا می باشد. ثبت نام در این سامانه با حضور در دفاتر خدمات قضایی الزامی میسر می باشد .
هزینه دادرسی مربوط به الزام به اخذ پایان کار ، هزینه دادخواست غیر مالی بوده هرچند برخی آنرا مشمول هزینه های دادرسی اموال غیر منقول و نیازمند محاسبه قیمت منطقه ای ملک می دانند لیکن سامانه ثبت دادخواست هزینه آنرا بصورت خواسته ای غیر مالی محاسبه می نماید.
اگر سازنده ساختمان با پایان عملیات ساختمان، نسبت به اخذ گواهی پایان کار اقدام نکند، مالک میتواند دادخواست الزام به اخذ پایان کار را تسلیم مراجع نماید. در صورت وجود تاخیر از سوی سازنده، می تواند تقاضای خسارت تاخیر هم بنماید در مناطقی که شهرداری وجود ندارد، نهادهای تحت نظارت وزارت کشور نظیر دهیاری، بخشداری، فرمانداری، استانداری و … اقدام به صدور گواهی پایان کار میکنند.
در صورتی که مالک از حضور در دفترخانه و انتقال سند خودداری نمود، خریدار باید از اخذ گواهی پایان کار بر روی ملک اطمینان حاصل کند. چرا که در صورت عدم وجود گواهی پایان کار باید همراه با دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی، دادخواست الزام به اخذ گواهی پایان کار نیز تسلیم دادگاه شود.
دعوای الزام به اخذ پایان کار و طی روال و مراحل اداری آن از پیچیدگی برخوردار است لذا اگر قصد اخذ پایان کار دارید بهتر است از کمک و مشاوره وکیل دادگستری در این زمینه بهره بگیرید.
مراحلی که پس از طرح دادخواست پایان کار طی می شوند
- بازدید کارشناس دفتر فنی شهرداری از محل
- بازدید کارشناس شهرداری از محل و تنظیم گزارش وضع موجود
- همچنین فرم تکمیلشده گزارش عملیات روند اجرای ساختمان از سوی مهندس ناظر .
کلام آخر در مورد الزام به اخذ پایان کار
- کارشناسان دفتر فنی و شهرداری باید از ساختمان تمامشده شما بازدید کنند، زیرا به مدارک بازدید و تایید نظر آنان هم نیاز دارید. اگر ملکی که برای ان اخذ پایان کار درخواست شدهاست، دارای خلافی باشد، بر اساس کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، مشمول جریمه خواهد شد. پس از صدور رای از سوی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، مبنی بر جریمه، دو حالت دارد.
- همچنین مالک جریمه ی تعیین شده را پرداخت مینماید که در این صورت اخذ پایان کار و یا تمدید پروانه ساختمان امکانپذیر خواهد بود. اگر مالک جریمه را پرداخت نمی کند که در این حالت پرونده ی مذکور به کمیسیون تجدید نظر ماده ۱۰۰ ارجاع داده میشود. پس کمیسیون میتواند رای به تخریب ساختمان را صادر نماید.
- مرجع اعتراض به رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری و تجدید نظر، دیوان عدالت اداری میباشد. اگر دیوان عدالت اداری، رای به نقض تصمیم کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری صادر ننماید، در این صورت اگر ظرف مدت ۲ ماه قلع بنا انجام نشود شهرداری مستقیما جهت قلع بنای ساختمان اقدامات لازم را انجام و هزینه ها را از مالک دریافت مینماید.
- در صورتی که سازنده پس از پایان عملیات ساختمانی،گواهی پایان کار را اخذ ننماید و تعهدات قیدشده در قرارداد را به هر نحوی اجرا نکند، مالک میتواند الزام به اخذ پایان کار را از طریق مراجع قضایی بخواهد و همچنین میتواند خسارت تاخیر در ایفای تعهد را نیز مطالبه کند. بنابراین دادخواست الزام به اخذ پایان کار توسط مالک و یا نماینده قانونی وی امکانپذیر است.