در این نوشتار قصد داریم مراحل گرفتن سند برای ملک بدون سند را به طور جامع شرح دهیم. امروزه در ایران، املاک و اراضی بسیار زیادی وجود دارند که فاقد سند رسمی هستند. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور سامانه الکترونیکی ایجاد کرده است تا متقاضیانی که خواستار دریافت سند تک برگی برای ملک بدون سند هستند، از این طریق ثبت نام نمایند و با انجام مراحل قانونی که در ادامه به صورت کامل آن را توضیح خواهیم داد، سند ملک را درب منزل دریافت می کنید.
شرایط دریافت سند با استفاده از ماده ۱۴۷
املاک و اراضی زیادی به دلایلی مختلفی، مالکین آنها در طول سالیان دور موفق به گرفتنسند برای ملک بدون سند خود نشده اند، به همین خاطر بر اساس ماده ۱۴۷ قانون ثبت، تمامی اراضی و املاکی که از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۷۰ موفق به دریافت سند نشده اند، می توانند طبق قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی املاک مشمول دریافت سند شوند.
سوالی که همواره متقاضیان مطرح می نمایند که چه املاکی مشمول ثبت در سامانه می شوند؟ و چه املاکی قادر به دریافت سند از طریق این سامانه نخواهند بود! در ادامه به این سوالات با جزییات کامل پاسخ خواهیم داد که از طریق سامانه چه املاکی قادر به دریافت سند خواهند بود.
املاکی که قابلیت ثبت در سامانه را دارند
مالکینی که می خواهند بر اساس قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی، برای گرفتن سند برای ملک بدون سند اقدام کنند، باید یکی از شرایط ذیل را داشته باشند که این شرایط عبارتند از:
- املاکی که دارای سوابق ثبتی هستند و مالکیت متقاضی به صورت مشاعی است و میزان سهم القدر مالک در ملک تعیین شده است، اما بنا به دلایلی همچون در دسترس نبودن مالکین دیگر یا فوت دیگر مالکین یا در دسترس نبودن وراث آنها، تا به حال شرایط دریافت سند مالکیت را نداشته اند.
- کلیه املاک و اراضی کشاورزی و باغاتی که از سوابق ثبتی به نام متقاضی برخوردار می باشند، اما متقاضی قسمتی یا کل آن ملک را خریده است و به دلیل فوت مالک یا در دسترس نبودن مالک و ورثه آن، قادر به گرفتن سند نشده باشد.
- در صورتی عرصه ملک، وقفی باشد و خریدار آن را صرفا به خاطر ساخت بنا اجاره نماید و سند مالکیت دریافت نکرده باشد، شامل طرح خواهد شد.
در این قسمت با املاکی که می توانند با استفاده از سامانه، برای گرفتن سند برای ملک بدون سند اقدام نمایند، توضیحات لازم ارائه گردید. در ادامه به املاک و اراضی که مشمول دریافت سند از طریق این سامانه نخواهد بود، می پردازیم.
چه املاکی مشمول ثبت در سامانه نخواهند بود؟
اغلب افراد این تفکر را دارند که می توان برای تمامی املاک و اراضی که وجود دارند، از طریق سامانه سند تک برگ دریافت کرد. در صورتی که این باور اشتباه بوده و هر ملکی قابلیت دریافت سند را ندارد که عبارتند از:
- املاکی که از سابقه ثبتی برخوردار نیستند.
- املاکی که صاحب اصلی آن در قید حیات نباشد، اما وراث آن در دسترس باشند.
- موسسه های دولتی و املاک دولتی
- اراضی ملی و موات
- مالک ملک در قید حیات باشد و در دسترس باشد.
- املاک فاقد بنا به صورت محصور و غیر محصور
مدارک و مراحل مورد نیاز برای گرفتن سند برای ملک بدون سند
متقاضیانی که دارای شرایط دریافت سند از طریق سامانه ثبت الکترونیکی پذیرش درخواست صدور سند مالکیت را دارا می باشند می توانند با تهیه مدارک و گذراندنمراحل ذیل، برای گرفتنسند برای ملک بدون سند اقدام نمایند.
- ارائه مدارک مالکیتی
- تهیه نقشه یو تی ام از وضع موجود ملک
- اسکن مدارک ملک و متقاضی
- تکمیل فرم درخواست پذیرش
- ثبت فرم درخواست پذیرش در سامانه
- ضمیمه مدارک اسکنشده و ارسال آن به واحد ثبتی مربوطه
- گرفتنشناسه رهگیری پستی
- دریافت سند درب منزل
به صورت فهرست وار با مدارک و مراحل مورد نیاز برای گرفتنسند برای ملک بدون سند از طریق سامانه الکترونیکی آشنا شدید، در ادامه برای آشنایی بیشتر، هریک از مراحل را با جزییات بیشتری توضیح خواهیم داد.
ارائه مدارک مالکیتی ملک مزبور
اولین مرحله برای گرفتنسند، تهیه و جمع آوری مدارک اثبات مالکیت، توسط متقاضی است. مدارکی مورد نیاز مبایعه نامه، سند اولیه به همراه کپی آنها ضروری خواهد بود تا متقاضی بر اساس این اسناد، اثبات نماید که ملک از مالک اولیه خریداری کرده است.
در صورتی که ملک مشاعی باشد و مالک دارای سند مشاعی باشد، سند مزبور باید به اسم متقاضی دریافت سند باشد. در شرایطی که متقاضی ملک را معامله کرده باشد، اما مالکیت به نام متقاضی در سند منتقل نشدهباشد، در این صورت متقاضی با داشتنوکالت نامه رسمی از مالک اولیه می تواند برای گرفتنسند برای ملک بدون سند اقدام نماید.
تهیه نقشه یو تی ام از وضع موجود ملک
یکی دیگر از مراحلی که متقاضی دریافت سند باید آن را انجام دهد، اقدام برای تهیه نقشه یو تی ام به انضمام فایل های مربوطه می باشد.
متقاضی برای تهیه نقشه UTM، به کارشناش نقشه برداری مراجعه نموده و کارشناس در ابتدا با بررسی مدارک مالکیتی، با هماهنگی متقاضی از ملک مزبور به حضور در محلی که ملک واقع است. اقدام به انجام امور نقشه برداری می نماید و در نهایت نقشه یو تی ام تهیهشده را به همراه سی دی فایل های مربوطه با تایید گواهی مختصات ملک که ممهور به مهر و امضای خود است، تحویل متقاضی می نماید.
برای برآورد هزینه نقشه UTM نیز میتوانید به وبسایت های معتبری همچون : مپ اسکیل، آرمان سنجش و.. مراجعه نمایید.
اسکن مدارک ملک و متقاضی
در سومین مرحله، متقاضی مدارکی که در مراحل قبل توضیح دادهاست را جمع آوری می نماید و از آنها با فرمت png یا jpg اسکن تهیه می کند. متقاضی باید مدارک هویتی خود را اعم از اصل شناسنامه و کارت ملی را اختیار داشته باشد و به همراه دیگر مدارک اسکن نماید. لازم به ذکر است که حجم فایل های اسکنشده باید کمتر از ۱۵۰ کیلو بایت داشتهباشند تا در هنگام بارگذاری آنها در سامانه با مشکل مواجه نشوید. لیست مدارکی که باید متقاضی در اختیار داشته باشد عبارتند از:
- نقشه یو تی ام تهیهشده از ملک توسط متقاضی
- پر کردن فرم گواهی تعیین مشخصات ملک با فرمت اکسل
- رسید پرداختی مبلغ ۵۰ هزار تومان نزد بانک ملی به شماره حساب ۲۱۷۱۳۲۸۰۱۷۰۰۹ به نام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
- در صورت مشاعی بودن ملک، ارائه سند مشاعی و کپی صفحات حدود ملک، نقل و انتقالات الزامی است.
- در صورت خرید ملک، ارائه مبایعه نامه و سند اولیه به همراه کپی آنها
تکمیل فرم درخواست پذیرش
متقاضی با مراجعه به کافی نت یا دفاتر اسناد رسمی با تکمیل فرم درخواست پذیرش و ثبت آن در سامانه به آدرس https://sabtemelk.ssaa.ir یک شماره ورود و رمز عبور دریافت می نماید.
تکمیل درخواست پذیرش در سامانه
بعد از ثبت نام اولیه متقاضی در سامانه، با استفاده از شماره ورود برای تکمیل درخواست پذیرش، باید مدارک اسکنشده در سامانه بارگذاریشوند.
ضمیمه مدارک اسکنشده و ارسال آن به واحد ثبتی مربوطه
بعد از بارگذاری مدارک در سامانه، آدرس واحد ثبتی برای ارسال مدارک در نظر گرفتهمیشود.
دریافت شناسه رهگیری پستی
مدارک اسکنشده به همراه پرینت درخواست پذیرش سند در یک پاکت پستی قرار دادهشده و از طریقاداره پست به آدرس واحد ثبتی ارسالشود.
اداره پست بعد از تحویل مدارک، یک شناسه رهگیری ۲۰ رقمی را در اختیار متقاضی قرار میدهد، و با ثبت کد رهگیری در سامانه، شماره پرونده در اختیار متقاضی قراردادهمیشود.
دریافت سند درب منزل
بعد از گذشت چند روز، سند تک برگ ملک از سمت سازمان ثبت اسناد صادرشده و از طریق پست به آدرس متقاضی ارسال می گردد.
جهت مشاوره حقوقی با وکلا و کارشناسان ما با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری