امروزه یکی از علتهای جدایی زوجین، طلاق در صورت عدم تمکین زن است. این مسئله نکات حقوقی بسیاری را به همراه دارد. علاوه بر این تبعات زیادی را نیز برای هر دو طرف به دنبال خواهد داشت. پس از انعقاد عقد نکاح، زوج و زوجه وظایفی نسبت به یکدیگر خواهند داشت. با این حساب، عمل نکردن به این وظایف میتواند ضمانت اجراهای متفاوتی داشته باشد و زمینه را برای طلاق در صورت عدم تمکین زن فراهم کند. در حال حاضر بر اساس قوانین ایران، دو نوع تمکین وجود دارد که تحت عنوان تمکین عام و تمکین خاص از آنها یاد میکنند. تمکین عام به معنای رعایت نظافت، کسب اجازه از زوج برای خروج از منزل، حسن رفتار و.. است. مگر اینکه در ضمن شروط ضمن عقد، شرایط دیگری در نظر گرفته شده باشد. این در حالی است که تمکین خاص به معنای برقراری رابطه جنسی با همسر و انجام وظایف زناشویی خواهد بود. با این وجود در صورت درخواست غیر عرفی از جانب زوج یا وجود دلایل موجه، زوجه این اختیار را خواهد داشت تا نیاز مرد را برطرف نکند.
طلاق در صورت عدم تمکین زن و پرداخت مهریه
پیش از این در خصوص حقوق مالی زوجه در صورت عدم تمکین او صحبت کردیم. با این وجود همیشه این سوال مهم مطرح میشود که عدم تمکین زن و پرداخت مهریه ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند؟ در پاسخ به این پرسش میتوان گفت که پرداخت مهریه هیچ ارتباطی به نشوز زن ندارد؛ چرا که مهریه در دسته دیون قرار میگیرد و سبب ایجاد آن، عقد نکاح خواهد بود. با این حساب در صورت عدم تمکین عام یا خاص از سوی زوجه، مرد موظف به پرداخت مهریه زن است.
جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری
شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن و ضمانت اجرای آن
زوجه در برابر زوج وظایف مشخصی دارد که باید طبق قانون و شرع آنها را انجام دهد. در این شرایط در صورت عمل نکردن به وظایف، زن ناشزه محسوب میشود و طلاق در صورت عدم تمکین زن دور از انتظار نخواهد بود. با این تفاسیر در صورت عدم تمکین زوجه، چند ضمانت اجرای مهم و اساسی وجود خواهد داشت که عبارتند از:
- چنانچه زوجه مرتکب نشوز شده و ناشزه شناخته شود؛ زوج این امکان را خواهد داشت تا با اثبات کردن نشوز زوجه، درخواست ازدواج مجدد را در دادگاه صالح به رسیدگی مطرح کند.
- در صورت عدم تمکین زوجه، مرد این اختیار را خواهد داشت تا نفقه زن را پرداخت نکند. در این حالت نیز باید عدم تمکین زن در دادگاه ثابت شود.
- در صورت عدم تمکین زن از مرد، زوج میتواند همسر خود را طلاق دهد. این در حالی است که با توجه به وجود حق طلاق برای مرد، زوج هر زمان که اراده کند میتواند حقوق مالی زن را پرداخت کرده و او را طلاق دهد.
با توجه به مواد قانونی و شرع، گاهی اوقات این اختیار به زن داده میشود که از همسر خود تمکین نکند. بنابراین، طلاق در صورت عدم تمکین زن در این موارد کاربردی نخواهد داشت. به عنوان مثال زوجه میتواند با استفاده از حق حبس، تا زمان پرداخت مهریه از همسر خود تمکین نکند. علاوه بر این وجود بیماریهای مقاربتی مرد میتواند زوجه را از تمکین خاص معاف کند.
طلاق در صورت عدم تمکین زن و حقوق مالی زن ناشزه
عدم تمکین زن تبعات زیادی را برای او در پی خواهد داشت. بنابراین، در صورت اثبات نشوز زن علاوه بر درخواست طلاق از جانب مرد، الزامی مبنی بر پرداخت نحله، اجرت المثل و نفقه نخواهد بود. به علاوه شرط تنصیف اموال مرد به زن نیز در این شرایط کاربرد نخواهد داشت. با این حساب زوج از این بابت معاف خواهد بود. با این وجود یکی از مهمترین چالشهایی که برای مرد وجود دارد؛ نحوه اثبات نشوز زن است که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
نحوه اثبات نشوز زن در دادگاه
یکی از پیشنیازهای طلاق در صورت عدم تمکین زن، اثبات عدم تمکین است. اثبات عدم تمکین زن به دادگاه، یکی از موضوعات مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، استفاده از مشاوره حقوقی در این خصوص میتواند کمک فراوانی به شما کند. در حال حاضر اثبات عدم تمکین زن دشوار است. با این وجود چند روش برای ثابت شدن نشوز زوجه وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- در صورتی که زوجه در محضر دادگاه به عدم تمکین خود اقرار کند؛ ناشزه بودن او اثبات خواهد شد.
- در شرایطی که عدهای از نشوز زن اطلاع داشته باشند و در دادگاه در این خصوص شهادت دهند؛ عدم تمکین زوجه ثابت خواهد شد.
- در حالتی که قاضی با توجه به ادله و مدارک موجود، به عدم تمکین زن پی ببرد؛ زن ناشزه شناخته خواهد شد. با این حساب قاضی، علم به عدم تمکین زوجه پیدا خواهد کرد.
علاوه بر موارد فوق، در شرایطی که زوجه منزل زوج را بی دلیل ترک کند؛ زوج باید در وهله اول با استفاده از اظهارنامه، زن را دعوت به تمکین کند. در این شرایط در صورتی که عدم تمکین زن همچنان وجود داشته باشد؛ مرد باید اظهارنامه را به همراه سایر مدارک به مرجع صالح به رسیدگی تقدیم کند و در خصوص الزام به تمکین اقدامات لازم را انجام دهد.
جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری