ابطال سند ازدواج

ابطال سند ازدواج، تنها پس از ارائه دادخواست این موضوع، به دفاتر خدمات قضایی و صدور رای دادگاه در خصوص آن، صورت خواهد گرفت. می توان گفت از مهم ترین شرایط باطل شدن این سند، اثبات مواردی نظیر اشتباه در مفاد سند و یا تحقق موارد بطلان نکاح، می باشد. از آثار این ابطال می توان به از بین رفتن رابطه زوجیت، اشاره کرد.

از مهم ترین مسائل حقوقی ای که امکان تحقق آن در عقد دائم و موقت، در قانون مدنی، مورد پیش بینی قرار گرفته، ابطال سند ازدواج است. این امر، تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که موارد و شرایط باطل شدن​ این سند، وجود داشته باشد و متقاضی ابطال سند ازدواج، مراحل قانونی آن را به درستی، طی نماید.

شرایط و موارد ابطال سند ازدواج

در توضیح شرایط و موارد ابطال سند ازدواج باید گفت، اساسا و به طور کلی، باطل شدن سند ازدواج، یا به دلیل اشتباه در مفاد سند و یا به دلیل تحقق موارد بطلان نکاح، امکان پذیر می باشد . فرد باید، از مدارک لازم برای اثبات موارد ذکر شده، برخوردار باشد. با توجه به اهمیت اطلاع از شرایط و موارد باطل شدن سند ازدواج، در زیر، هر کدام از دو دلیل مذکور، از نظر قانونی، بررسی و توضیح، داده شده اند.

  1. فسخ شدن سند ازدواج به دلیل اشتباه در مفاد سند و نقض قوانین ثبتی؛
  2. با این توضیح که در مواردی، به دلیل خطاهای ثبتی و مواردی از این دست، مفاد سند نکاحیه، به غلط و اشتباه، درج می گردد. بدین ترتیب، اطلاعات سند ازدواج تنظیم شده، مطابق با واقعیت، نمی باشد. در این شرایط، این امکان وجود دارد که سند نکاحیه، باطل و مجددا صادر شود.
  3. باطل شدن سند ازدواج به دلیل تحقق موارد بطلان نکاح؛

موارد باطل کننده عقد ازدواج

در قانون مدنی، مواردی به عنوان باطل‌کننده عقد ازدواج، مورد پیش بینی قرار گرفته‌اند. تحقق یک یا چند مورد از آن ها، می تواند، عقد نکاح رخ‌داده را از ابتدا، باطل و فاقد اثر نماید. به تبع، سبب باطل‌شدن سند ازدواج تنظیم شده‌نیز‌بشود. این موارد، عبارتند از:

  1. ازدواج بدون قصد و از روی اجبار یا اکراه. ابطال ازدواج از سوی دادگاه به دلیل عدم اجازه قانونی به ازدواج؛ نقض قوانین مرتبط با ازدواج. اشتباه در تعیین هویت یا ویژگی‌ های مهم طرفین؛ صوری بودن ازدواج؛ ازدواج با محارم سببی، نسبی و رضاعی؛
  2. عیوب مرد، عبارتند از: اختلال نعوظ و عدم توانایی برقراری کامل رابطه جنسی (عنن)، اخته شدن مرد (خصا) و مقطوع بودن آلت تناسلی (به نحوی که نتواند، عمل زناشویی را انجام دهد)، جنون وی، حتی اگر پس از عقد نکاح، واقع گردد
  3. عیوب زن برای فسخ نکاح عبارتند از: جذام، برص، وجود استخوان در آلت تناسلی که مانع از دخول شود، یکی شدن مجرای ادرار و واژن، زمین گیر شدن، نابینایی از دو چشم.
  4. ازدواج دائم پنجم مردی که 4 زن دائمی دارد؛ شرط شدن صفت خاصی برای یکی از طرفین و عدم وجود آن (تخلف از شرط صفت)؛ وقوع جنون در مرد پس از عقد؛ عدم تعیین مهر و مدت (در عقد موقت یا صیغه)؛ ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان؛ ازدواج دو هم جنس؛ ازدواج با زن شوهردار؛ ازدواج در مدت عده (زنی که در عده طلاق یا وفات همسر سابق خویش است)؛

مدارک لازم برای ابطال ثبت واقعه ازدواج

برخورداری از مدارک لازم برای ابطال ثبت واقعه ازدواج و به تبع، باطل‌شدن سند نکاحیه، موردی است که تاثیر مستقیم، بر به نتیجه‌رسیدن پرونده حقوقی مربوط به این امر‌دارد.  قطعا بدون داشتن این مدارک، فرد، نمی تواند، پرونده حقوقی باطل شدن سند ازدواج را به نتیجه برساند. از جمله مدارکی که در پرونده ابطال سند ازدواج، برای ارائه به دادگاه، باید وجود داشته باشند، حسب مورد، عبارتند از:

  • عقد نامه؛
  • مدارک هویتی؛
  • ادله اثبات دعوی در امور حقوقی، نظیر اقرارنامه کتبی. استشهادیه شهودی که حاضر به شهادت در محکمه نیز هستند. در برخی موارد، نظر کارشناسی و پزشکی قانونی، همچنین نتایج استعلامات درخواستی.

علاوه بر موارد فوق الذکر، فرد باید از متن ​دادخواست تنظیم‌شده که به صورت فایل word، برروی یک حافظه، نظیر سی دی، رم و…، ذخیره میگردد. همچنین، از مدارک مثبت ثبت نام در سامانه ثنا (نام کاربری و رمز عبور)، برخوردار باشد. شخصی که فاقد حساب کاربری ثنا است، می تواند از طریق مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی یا سایت adliran.ir، بخش احراز هویت برخط، نسبت به تشکیل حساب کاربری ثنا، اقدام کند.

مراحل ابطال سند ازدواج

مراحل قانونی ابطال سند ازدواج و نحوه انجام این امر، به شرح زیر است:

  1. تهیه مدارک لازم، برای ثبت دادخواست ابطال سند ازدواج؛
  2. تنظیم دادخواست ابطال سند ازدواج به علت وجود اشتباهات ثبتی در سند یا به علت وجود موارد فسخ و بطلان نکاح؛ که این امر می تواند با کمک یک وکیل یا نمونه دادخواست های موجود در اینترنت، انجام شود؛
  3. ذخیره فایل ورد دادخواست تنظیمی برروی یک حافظه؛
  4. مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، و تحویل دادخواست به مسئول مربوطه در این دفاتر، برای ثبت و ارسال آن، به مرجع قضایی صالح؛ (در این مرحله، فرد باید، پرداخت هزینه دادرسی و تعرفه خدمات دفاتر را نیز انجام دهد، در غیر این صورت، دادخواست وی، ثبت نخواهد شد.)
  5. ارسال دادخواست، به مرجع صالح، تشکیل پرونده و ابلاغ وقت رسیدگی، به طرفین، جهت حضور در جلسه رسیدگی؛
  6. تشکیل جلسه رسیدگی؛ بررسی مدارک و شنیدن‌دفاعیات، توسط قاضی پرونده و در نهایت، صدور حکم.

پس از قطعی‌شدن حکم و گذشت مهلت های اعتراض، فردی که رای به نفع او، صادر‌شده، باید، به اجرای احکام شعبه صادر‌کننده رای، مراجعه نموده و حسب مورد، درخواست صدور نامه های اداری لازم و اجرای رای را داشته باشد.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

پیام بگذارید