تخلیه ملک مسکونی

‌‌تخلیه ملک مسکونی یکی از دعاوی ملکی است . با توجه به حجم بالای قراردادهای اجاره در کشور ما و به دلیل افزایش روز افزون اجاره بها و ودیعه مسکونی همواره در محاکم قضایی مطرح هستند. در این نوشتار از وب سایت مشاوره حقوقی آزاده قورچیان به نحوه طرح دادخواست تخلیه، قوانین موجود در روابط موجر و مستاجر و … اشاره شده‌است.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

قانون روابط موجر و مستاجر

بررسی قوانین موجر نشان می‌دهد که سه دسته قوانین در قراردادهای اجاره حکم‌فرماست:

  • قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۵۶
  • قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۶۲
  • قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶

قوانین فوق شامل املاک مسکونی و اماکن تجاری می‌باشد. به عنوان مثال، برای قراردادهای اجاره املاک تجاری بین سال‌های ۱۳۵۶ تا ۱۳۷۶، منافع ملک (اعیان) به نفع مستاجر صلح می‌گردد که همان سرقفلی ملک است.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

دعوی تخلیه ملک مسکونی

تخلیه ملک مسکونی در واقع حقی است که قانون به مالک می‌دهد که در صورت اتمام قرارداد اجاره و یا تخلف مستاجر از شروط مندرج در قرارداد بتواند از مرجع صالح، تخلیه ملک خود را بخواهد. برای طرح دادخواست ملک مسکونی مالک عین یا وکیل قانونی وی و یا مالک منافع آن می‌تواند اقدام نماید. مراحل قانونی اقدام به تخلیه ملک مسکونی عبارتند از:

  • حضور در دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست ملک مسکونی؛ مدارک لازم برای ثبت این دادخواست، اصل شناسنامه و کارت ملی، و اصل قرارداد اجاره است. چنانچه خواهان علاوه بر حکم تخلیه خواهان خساراتی از جمله اجور معوقه، اجرت المثل ایام تصرف و یا خسارات وارد‌شده بر ملک باشد، باید در دادخواست خود اعلام نماید.
  • پس از ثبت، چنانچه قرارداد اجاره بعد از سال ۱۳۷۶ تنظیم شده‌باشد، به شورای حل اختلاف محل قرارگیری ملک ارجاع و تعیین شعبه می‌گردد.
  • با تشکیل جلسه، خواهان باید مدارک خود از جمله اصل قرارداد اجاره را با خود به همراه داشته‌باشد و با تقدیم لایحه و سپردن مبلغ ودیعه به حساب معرفی‌شده از سوی خواهان دستور و یا حکم تخلیه شود.
  • شورای حل اختلاف با بررسی مدارک، حکم تخلیه را صادر می‌نماید و برای اجرا به محکوم ابلاغ می‌شود.
  • همچنین در صورتی که در هنگام اجرای حکم تخلیه، محکوم دلیل موجهی برای عدم پرداخت داشته‌باشد، به وی فرصت یک ماهه داده‌می‌شود تا بتواند ملک را تخلیه‌نماید.
  • چنانچه محکوم علیه علاوه بر حکم تخلیه به پرداخت خسارات قانونی نیز محکوم‌گردد، مبلغ خسارت از ودیعه سپرده‌شده کسر و به خواهان پرداخت می‌گردد.

نکات حقوقی

  • در صورتی که قرارداد اجاره شروط قید‌شده در قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶ را نداشته‌باشد. یعنی در دو نسخه تنظیم نشده‌باشد و یا دو شاهد آن را امضا نکرده‌باشند. در نتیجه دادخواست تخلیه ملک مسکونی به جای شورای حل اختلاف به دادگاه ارجاع می‌گردد. بنابراین قبل از هر اقدامی برای جلوگیری از رد دعوی با وکیل ملک مشورت نمایید.
  • دعوی تخلیه ملک مسکونی به تنهایی دعوای غیر مالی است. اما چنانچه مطالبه اجور معوقه و یا مطالبه سایر خسارات به آن اضافه شود، در زمره دعاوی مالی قرار‌گرفته و بسته به ارجاع به شورای حل اختلاف و یا دادگاه باید هزینه دادرسی مربوطه پرداخت‌گردد.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

پیام بگذارید