تفاوت عرصه و اعیان

عرصه و اعیان و تفاوت آن ها یکی از موضوعات مطرح در حوزه حقوق ساختمان ها و اراضی است . با ما در ابن مقاله از وب سایت آزاده قورچیان همراه باشید.از آن جایی که کاربرد زیادی دارد و سر و کار خیلی از ما به آن‌خورده یا می خورد لذا لازم‌است که به آن پرداخته‌شود و احکام و نکات مربوط به ان بیان‌شود .

عرصه و اعیان طبق تعریف قانون گذار

طبق تعریف قانون‌گذار، عرصه به زمین و اعیان به ساختمانی که در آن ساخته‌می‌شود، گفته‌می‌شود. حال ممکن است این ساختمان کاربری مسکونی، تجاری و یا اداری داشته باشد. اهمیت پرداخت به عرصه و عیان از آن جا نشات می‌گیرد که امروزه با مسائلی در رابطه با ساختمان و اراضی بسیار سروکار داریم و این پرکاربرد بودن سبب شده‌است که، ما را مجاب نماید تا به عنوان یک موسسه حقوقی در این خصوص توضیحاتی به شما ارائه دهیم تا همراه با ما به اطلاعات کاربردی دست پبدا کنید.

عرصه و اعیان چیست؟

مطابق تعاریف قانونی به زمین و مکانی که ساختمان روی آن احداث شده‌است، عرصه می‌گویند . ساختمانی که روی آن عرصه یعنی زمین احداث شده‌است را اعیان می‌نامند. مطابق آن چه در قانون گفته شده‌است اعیان می تواند علاوه بران که مسکونی باشد به چندین حالت اعم از :تجاری و اداری باشد .

 دلیل اصلی اهمیت عرصه و اعیان

ارزش و اهمیت عرصه و اعیان زمانی مطرح می گردد که فردی خانه ای را که همان اعیان است خریداری می‌کند، شاید در ابتدا تفاوت های میان اعیان و عرصه برای شخص خریدار ملک مهم نباشد اما زمانی این مسئله مهم می‌شود که صحبت از تخریب آن اعیان که مورد توافق مالکین ساختمان ها است میشود . از آنجایی که ساختمان ها به جهت موقعیتی که دارند از عرصه برخوردار هستند، این امر سبب می شود مالکین ساختمان هر کدام به میزان سهم اعیان خود به شکل اشاعه با دیگران صاحب عرصه بشوند . در حقیقت به نسبت سهمی که در اعیان دارد صاحب عرصه نیز خواهد شد.

سند ملکی عرصه، سند ملکی اعیان

سند عرصه در حقیقت همان سند زمینی می باشد که آن بنا بر روی آن احداث شده است و سند اعیان به سند هر یک از واحد های آن بنا گفته‌می‌شود . نام این مدل از اسناد بین مشاورین املاک که بناهایی با واحد های بسیار در یک زمین بزرگ بنا می شوند بیشتر‌شنیده می شود . 
البته سند شش دانگی که برای هر بنا داده‌می‌شود شامل عرصه و اعیان یک ملک است. 
البته گاها موردی ممکن است رخ دهد که در آن عرصه جدای از اعیان محسوب گردد و قابل انتقال به غیر نباشد که این موضوع بیشتر در زمین های موقوفی رخ می دهد و مالک آن واحد آپارتمان تنها سند اعیان را دارد.
 

نحوه تفکیک اعیان

در مورد این که تفکیک اعیان به چه شکل صورت می گیرد باید بیان داریم ،در ساختمان هایی که چند واحد دارند باید سهم اعیان آن ها کاملا مشخص بشود تا قابل خرید و فروش به نحو قانونی باشند. از آن جایی که نحوه تفکیک عرصه و اعیان متفاوت می باشد در این جا ما نحوه تفکیک اعیان را به شما مطرح می نماییم تا ابهامات شما را به حداقل برسانیم. 

تفکیک اعیان بر پایه ی گواهی پایان کار ساختمان صورت می پذیرد که شامل مراحل زیر می باشد :
  • مالک باید گواهی پایان کار ساختمان را شخصا یا توسط وکیل آماده نماید .
  • بعد از آماده سازی گواهی پایان کار آن را به اداره ثبت اسناد و املاک تحویل دهد . 
  • قسمت های مشاعی و مفروزی ملک توسط مهندس مشخص گردد .
  • بعد از تعیین و مشخص نمودن مورد بالا نقشه بردار صورت مجلس تفکیک را تنظیم و آماده‌نماید.
  • در آخر بعد از انجام تمامی این کارها اموال معاف از مالیات مشخص و هزینه های مربوطه دریافت می شود . 

تفکیک عرصه چگونه انجام می شود؟

برای آن که تفکیک عرصه صورت بپذیرد مراحلی نیز باید طی گردد : 
  • ابتدا باید مالک ساختمان و یا وکیل قانونی او که وکیل ملکی است ، از شهرداری درخواست نمایند تا نقشه تفکیک پلاک دریافت شود .
  • شهرداری بعد از دریافت درخواست مربوطه و بر اساس قوانین شهرسازی ، نقشه تفکیک پلاک را به درخواست‌کننده ارائه‌داده و یک نسخه از آن را به جهت تطابق‌دادن با قوانین مربوطه برای اداره ثبت ارسال می نماید.
  • بعد از ارسال نقشه تفکیک پلاک به اداره ثبت یه نفر نقشه بردار و یک نماینده ثبت به درخواست مالک ساختمان و یا وکیل ملکی از محل احداث ساختمان دیدار می نماید و نقشه مربوط به شهرداری و محل ایجاد ساختمان و سند مالکیت صادر‌شده را با یکدیگر تطبیق می دهد. در صورت عدم مغایرت شخص نقشه بردار گواهی عدم تجاوز به معابر و مجاور را صادر‌کرده و نماینده ثبت بعد از این امر اقدام به تنظیم صورت مجلس تفکیکی می نماید. 

نتیجه گیری 

عرصه به زمین و اعیان به ساختمان اشاره دارد . که گاها زمانی پیش می آید که مالک عرصه و اعیان یک نفر می باشد. در برخی مواقع مالک اعیان تنها بر قسمت کوچیکی از عرصه مالکیت دارد. از‌آن‌جایی‌که در یک ساختمان صاحب اعیان و عرصه چند نفر می باشند میزان سهم هر یک از آن ها با تفکیک آن مشخص می شود. 

این موضوع معمولا در جایی وجود دارد که در بسیاری از ساختمان ها تفکیک اعیان صورت پذیرفته‌است. اما  در خصوص عرصه به این شکل نمی باشد و برای تعیین سهم عرصه باید مراحلی طی شود .

موردی که باید به آن توجه نماییم این است که در بسیاری از موارد افراد نیازی به تفکیک عرصه پیدا نمی کنند مگر در حالتی که قصد نوسازی و یا تخریب ساختمان را داشته باشند در این حالت است که میزان سهم هر یک از مالکین از عرصه بااهمیت می شود و مورد توجه قرار می گیرد .

کلام آخر

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری

پیام بگذارید