تبدیل قولنامه به سند رسمی
در این مقاله از وب سایت وکیل پایه یک دادگستری ، آزاده قورچیان قصد داریم توضیحاتی در مورد تبدیل قولنامه به سند رسمی ارائه دهیم. در واقع قولنامه، نامه یا سند عادی است که براساس آن تعهدی مبنی بر یک معامله یا خرید فروش بین دو نفر نوشته میشود. اگر قولنامه تنظیم شده متعارض با متن صریح قانون نباشد دارای اعتبار هست. بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.
پس قولنامه بین طرفین به منظور ایفای تعهد تنظیم میشود که دو طرف با رضایت کامل تعهد به انجام کاری یا خرید و فروش مالی میدهند. اگر هرکدام از افراد از امضای آن خودداری کنند یا تصمیم به فسخ بگیرند باید خساراتی را در مقابل طرف دیگر پرداخت کند.
مزایا و معایب تنظیم قولنامه
- برای تنظیم یک قولنامه باید از علم حقوق کمک گرفت تا اثار و خسارات کمتری را شامل حال طرفین قراداد کند. معاملات املاک به صورت قولنامه ای یک سری مزایا و یک سری جنبه های منفی دارد که از مزایای املاک قولنامه ای میتوان به قیمت بسیار مناسب زمین و خانه اشاره کرد که با ملک های سند دار قابل مقایسه نیست.
- اما از نکات منفی آن میتوان به این اشاره کرد که ممکن است شخص یک ملک قولنامه ای را با چندین نفر معامله کند. پس قبل از خرید ملک های قولنامه بهتر است از صحت قرارداد اطمینان پیدا کنیم.
- همان طور که گفته شد قولنامه یک سند عادی است. اما هنگامی که ملک دارای پلاک ثبتی میشود سند آن به سند رسمی تبدیل خواهد شد. سند رسمی در واقع سندی است که در متن قانون این چنین به آن اشاره شدهاست: با استناد به ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی: ” اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شدهباشند ، رسمی است ” ..
- این روزها با توجه به اینکه اکثر ملک ها دارای سند رسمی میباشد و با توجه به اینکه قانون ثبت از سال های دور در ایران به تصویبرسیده اکثر افراد اقدام به تبدیل سند قولنامه ای به سند رسمی میکنند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
سند رسمی چه ویژگی هایی دارد؟
سند رسمی نسبت به قولنامه دارای یک سری ویژگی ها میباشد که به شرح ذیل میباشد:
- اگر ملکی دارای سند رسمی باشد در رابطه با آن نمیتوان ادعای انکار و تردید نمود. فقط در مقابل آن میتوان جعل نمود اما در مقابل در رابطه با قولنامه که سند عادی میباشد ادعای انکار و تردید میتوان کرد.
- سند رسمی سندی لازم الاجراست که دولت و قانون شخصی را به عنوان مالک شناسایی میکند که سند رسمی به نام آن شخص صادر شدهباشد.
- هم چنین سند رسمی در برابر اشخاص ثالث قابل استناد میباشد.
بنابراین اعتبار سند رسمی بیشتر از قولنامه میباشد. همچنین این روزها به دلیل تصویب طرح تبدیل قولنامه به سند تک برگ و سوءاستفاده بسیار زیاد کلاهبرداران در خرید و فروش املاک قولنامه ای، افراد خیلی کمتری نسبت به خرید ملک قولنامه ای اقدام میکنند.
جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری