موضوع اثبات مالکیت ملک با روش قانونی اثبات مالکیت جزو دعاوی پیچیدهملکی است که مراحل قانونی آن می بایست حتما توسط یک وکیل متخصص طی گردد. در همین ابتدا باید گفت که قانون مدنی سند را به دو دسته رسمی و عادی تقسیم کرده و بر اساس موضوع، این اسناد از اعتبار متفاوتی برخوردارند. اسناد رسمی، قدرت اجرایی بیشتری نسبت به اسناد عادی دارند. همچنین در مورد سند رسمی، فقط ادعای جعل قابل طرح است، در حالی که در اسناد عادی، عدم قدرت اجرایی وجود دارد.
اثبات مالکیت یکی از مباحث مهم حقوقی و موضوع بسیاری از پروندههای دادگستری میباشد. اثبات ملکیت عنوان دعوایی است که خواهان در مقام اثبات ملکیت عین مانند اموال منقول و غیر منقول یا حق مانند حق انتفاع یا حق ارتفاق و سایر حقوق مالی یا غیر مالی مورد ادعای خویش بر می آید.
معقوله اثبات مالکیت از دیدگاه قانون
مطابق ماده ۲۲ قانون ثبت «همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبتشده یا کسی را که ملک مزبور به او منتقلشده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبترسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثاً به او رسیدهباشد مالک خواهدشناخت.» ماده ۲۲ قانون ثبت مالکیت در خصوص املاک را تنها با سند رسمی به رسمیت میشناسد. اثبات ملکیت، زمانی موضوعیت پیدا می کند که تعارضی در مالکیت، پدید آید در چنین وضعیتی طرح دعوای اثبات مالکیت لازم میشود.
اثبات مالکیت جزء دعاوی است که در خصوص پذیرش آن بین قضات اختلاف نظر وجود دارد اما به نظر اکثرقضات در مورد پذیرش چنین دعوایی در مورد املاک ثبتنشده اتفاق نظر دارند؛ لیکن در باب املاکی که دارای سند مالکیت هستند دادگاهها مطابق مواد 47 و22 قانون ثبت فردی را مالک میشناسند که سند اصلی مالکیت به نام اوست.
عقیده صاحب نظران مخالف با دعوای اثبات ملکیت در مورد املاک ثبتشده بر این است که در صورتی که در مورد املاک ثبتشده دعوای اثبات مالکیت را بپذیریم. با صدور حکم به مالکیت صاحب سند عادی ملک هم زمان دارای دو سند رسمی خواهد بود. یکی نزد خوانده دعوی که برابر ماده 22 دارای اعتبار است و دیگری حکم قطعی مبنی بر اثبات ملکیت دارنده سند عادی و بر این اساس با طرح دعوای اثبات ملکیت در مورد املاک دارای سند رسمی مخالفت میکند.