معرفی خدمات دعاوی ملکی

دعاوی ملکی به دسته‌ای از دعاوی حقوقی و کیفری گفته می‌شود که با مسائل املاک و مالکیت مربوطند. اگر با مسائل قضایی و ملکی آشنایی نداریم، حتی در صورتی که حق با ما باشد، ممکن است در دادگاه محکوم شویم. یک وکیل ماهر و با تجربه می‌تواند با صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌های هنگفت مشکل ما را حل کند.
با کمک یک وکیل متخصص در امور ملکی، می توانیم حتی بدون حضور در دادگاه یا سایر مراجع قضایی، مشکل را حل و فصل کنیم.  با توجه به پیچیدگی و مشکلات فراوان دعاوی ملکی، لازم است به میزان تجربه وکیل هم دقت داشته باشیم. در محاکم، دعاوی املاک یکی از پرتکرارترین دعاوی محسوب می‌شود و ما در ادامه با شرایط و نکات مهم آن آشنا می شویم.

موضوعاتی که در این صفحه مطالعه خواهیم کرد:

چگونه وکیل مناسبی انتخاب کنیم؟
نکات مهمی که باید به خاطر داشت
آشنایی با انواع دعاوی ملکی
چرا به وکیل ملکی نیاز داریم؟
چه مواقعی به وکیل مراجعه کنیم؟
هزینه های وکالت چگونه است؟
***
اگر در هر مرحله به مشاوره نیاز داشتید می توانید تماس بگیرید.

چگونه وکیل مناسبی انتخاب کنیم؟

با توجه به افزایش چشمگیر قیمت املاک، دعاوی مربوط به آن بسیار پرهزینه و مهم بوده و در نتیجه انتخاب وکیل در دعاوی ملکی، نسبت به سایر دعاوی از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار می گردد. لذا ضروری است به نکات پایه ای در انتخاب وکیل ملکی توجه نمایید. تجربه و تسلط وکیل در این دسته دعاوی از میزان دانش حقوقی او با اهمیت تر است.برهمین اساس هرچه وکیل در امور ملکی تجربه بیشتری داشته باشد، نحوه دفاع دقیق تر و کامل تری خواهد داشت.

از دیگر خصوصیات وکیل مجرب ملکی، قدرت تحلیل بالای او می باشد. یک وکیل ملکی باید با صبر و حوصله بسیار زیاد تمامی مسائل مربوط به پرونده را موشکافانه بررسی و تجزیه و تحلیل نموده و موانع احتمالی را از سر راه بردارد. تجزیه و تحلیل دقیق پرونده باعث می شود وکیل با تسلط کامل به پرونده و اقدام به موقع، دفاع درستی از موکل خود در دادگاه صالح داشته باشد.
مواردی که وکیل مجرب ملکی باید در آن ها تجربه کافی داشته باشد:
– تنظیم انواع قراردادهای ملکی و متمم های مربوطه
– تنظیم دادخواست و معرفی صحیح خواسته دعوی
– مهارت در نگارش لوایح در مراحل دعوی
– اعلام تقاضاهای قانونی در جهت تقویت موضع موکل
– اعلام اعتراض های به موقع در جهت حفظ حقوق موکل
– آگاهی کامل از قوانین ملکی اعم از حقوقی و کیفری و نظریه های مشورتی و نشست های قضایی و آرای وحدت رویه

پیشنهاد می گردد چنانچه اختلاف یا دعوایی در موضوعات ملکی دارید، پیش از هرگونه اقدام با وکیل متخصص مشورت نمایید.

نکات کلیدی و مهمی که باید به خاطر داشت

معمولا اصلی ترین موضوع مسئله «مالکیت» است. در اغلب پرونده های ملکی پیش از هر چیز باید مالکیت مال غیرمنقولی مثل زمین، ساختمان، چاه و … که مورد دعوا می باشد، بررسی شود. مالکیت بر اموال غیر منقول ممکن است به شیوه های گوناگونی به شخص دیگری غیر از مالک فعلی انتقال یابد. گاه ملک با انعقاد قراردادی مثل مبایعه نامه به فروش می رسد و به این شیوه مالکیت آن انتقال پیدا می کند. و گاه به شیوه های ارادی و غیر ارادی دیگری مالکیت یک مال غیر منقول ممکن است انتقال یابد. به عنوان نمونه، اگر کسی که عمر او سر رسیده و فوت می کند، همسر و فرزندانی داشته باشد، ملکی که داشته به مالکیت فرزندان او در می آید.
• مواردی از این قبیل که در بیع‌نامه چه شرایطی گنجانده شود که طرفین معامله متعهد به ایفای تعهدات خود شوند، خسارات به چه نحوی در قرارداد قید شود که بتوان به راحتی در دادگاه فرد عدول‌کننده را به پرداخت آن ملزم کرد، در قراردادهای مشارکت مرجع حل اختلاف چه مرجعی قید شود و یا اینکه چه نکاتی در خرید ملک مشاع باید مدنظر قرار گیرد که معامله‌ای نافذ و معتبر داشته باشیم.
• در قراردادهای مربوط به املاک باید بررسی نماییم که آیا در قرارداد شرط داوری عنوان شده است و یا خیر ؟ اگر در قرارداد شرط داوری عنوان شده باشد هرگونه اقدام در اجرای تعهدات این قرارداد می بایست از طریق نهاد داوری حل و فصل گردد.
• باید توجه داشته باشیم که مالک اصلی و اولیه ملک را شناسایی نماییم چرا که در اکثر دعاوی املاک میبایست مالک ملک نیز طرف دعوی قرار گیرد هرچند نام ایشان در قرارداد عنوان نگردیده باشد.
• باید بررسی گردد که ملک موقوفه نبوده و یا اگر مربوط به خانه های مسکن مهر می باشد مالکیت زمین مشخص گردد.
• طرح دعاوی بایدبر علیه کلیه ایادی قبلی صورت پذیرد و منظور از ایادی افرادی است که در گذشته ملک را خرید و فروش نموده اند تا به آخرین خریدار برسد.
• بررسی گردد که قرارداد با وکالت تنظیم گردیده و یا شخص اصالتا آنرا تنظیم نموده است.
• با توجه به تمایل سرمایه گذاری در بخش املاک بیشترین دعاوی مربوط به املاک در حوزه پیش فروش املاک می باشد و با توجه به این امر که مواد اولیه در ساخت و ساز افزایش قیمت شدید داشته بسیاری از سازندگان املاک نیز با مشکلاتی روبرو شده اند و بیشتر قراردادهای پیش فروش نیز به همین علت با تاخیر روبرو می گردند.

انواع دعاوی ملکی

این دعاوی ممکن است حقوقی، کیفری و یا ثبتی باشند.

1. دعاوی ملکی حقوقی
بیشترین دعاوی ملکی که شامل بیشترین پرونده ها در دادگاه هستند، دعاوی ملکی حقوقی می باشند. دعاوی ملکی حقوقی در هنگام نقض عهد یا سهل‌انگاری از سوی هر یک از طرفین در انجام تکالیف مقرر در قرارداد رخ می‌دهد بدون اینکه عنصر مجرمانه‌ای دخیل باشد. برای مثال دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی و الزام به اخذ پایان کار و مفاصا حساب مالیاتی، اخذ ثمن معامله، دعاوی مربوط به سرقفلی یا حق کسب و پیشه، اخذ صورت مجلس تفکیکی، فسخ اجاره نامه، فسخ قراردادهای ملکی و … جزئی از دعاوی ملکی حقوقی هستند.
بصورت کلی برخی از پرونده های ملکی که در دادگاه حقوقی مطرح می شوند شامل موارد زیر هستند:
– دعوای خلع ید
– دعوای رفع تصرف عدوانی
– دعوای ابطال قرارداد
– دعوای فسخ قرارداد
– دعوای سرقفلی
برای درک بهتر از انواع پرونده ها، رایج ترین شکایت های ملکی حقوقی را در ادامه مشاهده می کنیم:
– ابطال قراردادها برای مواقعی که مشکلاتی در قوانین و مفاد قرارداد وجود داشته باشد
– افزایش یا کاهش دادن اجاره بها براساس عرف جامعه
– شکایات مربوط به انتقال دادن منافع شخصی به شخص دیگر
– فسخ قراردادهایی که دارای نقص هستند
– شکایات مربوط به تخلیه اماکن تجاری که دارای مواد قانونی مختص به خود می باشند
– شکایات مربوط به درخواست سرقفلی و دراختیار داشتن حق کسب و پیشه خود
– درخواست برای مطالبه ی اجرت المثل
– دعاوی مربوط به الزام برای دریافت پایان کار برای ساختمان هایی که مراحل ساخت آن ها به پایان رسیده است و توسط کارشناس به مرحله تایید رسیده است
– دعاوی مربوط به الزام صورت مجلس، مربوط به ساختمان هایی که دارای واحد های جداگانه یا چندگانه هستند
– شکایات در خصوص الزام به رهن و سندهای ضمانتی
– شکایت درخصوص الزام تنظیم سند به صورت رسمی برای املاک
موضوع اصلی همه ی دعاوی حقوقی، عدم شناخت قوانین و سهل انگاری می باشد که توسط اشخاص صورت می گیرد و موضوع ارتکاب جرم در این دعاوی مطرح نمی باشد.

2. دعاوی ملکی کیفری
دعاوی ملکی کیفری هنگامی حادث می‌شود که یکی از طرفین دعوا، با سوء نیت عملی مجرمانه نسبت به ملک دیگری مرتکب شود. برای مثال فروش مال غیر، اجاره مال غیر، جعل سند ملکی، خیانت در امانت در خصوص ملک و … از جمله دعاوی ملکی کیفری هستند.
دعاوی ملکی کیفری عکس دعاوی ملکی حقوقی به طور مستقیم با ارتکاب جرم اشخاص سر و کار دارد و افرادی که در زمینه ملک و املاک دچار جرمی می شوند، پرونده های ملکی کیفری با شکایت شاکیان شکل می گیرد. به طورکلی موضوعات دعاوی ملکی کیفری، سودجویی و کلاهبرداری از افراد می باشد.
کلاهبرداری ملکی، جعل اسناد رسمی و انتقال مال غیر، برخی از دعاوی ملکی کیفری می باشند. همچنین مطابق با قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310 و اصلاحات بعدی آن پرونده های ملکی مرتبط با اسناد رسمی مثل سند مالکیت، ممکن است در مراجع ثبتی از جمله اداره ثبت اسناد و املاک مطرح گردد.
انواع شکایات ملکی کیفری به بخش های زیر تقسیم بندی می شود:
– جرائم کلاهبرداری در خصوص خرید و فروش و معامله ملک و املاک
– جرائم استفاده کردن از سندهای جعلی در معاملات ملکی
– تغییردادن کاربری اراضی کشاورزی بدون اخذ مجوز از دستگاه های زیربط آن
– جرائم انتقال دادن ملک غیر، به خود یا اشخاص دیگر
– جرائم جعل کردن اسناد ملکی برای کلاهبرداری و فریب دادن دیگران
– فروش غیرقانونی اموال اشخاص، به خود یا چند نفر
– زد و بند داشتن در خصوص خرید و فروش ملک و املاک و ارتکاب فساد در این خصوص
– خرید و فروش و معامله معارض
– خرد کردن ملک و ورود غیرمجاز به املاک سایر اشخاص
– خیانت در امانت در حوزه های ملک و املاک
معمولا این جرم ها سنگین بوده و با توجه به نوع ارتکاب جرم و قوانین مربوط به آن، مجازاتی برای آن جرم در نظر گرفته می شود.

3. دعاوی ملکی ثبتی
دعاوی ملکی ثبتی در هنگام نقض یا عدم رعایت قوانین ثبت اسناد و املاک و اراضی رخ خواهد داد.در واقع این دعاوی هم، جزو دعاوی حقوقی می باشد و بیشترین مشکلات این دعاوی، معمولا پس از خرید ملک، انتقال سند، بررسی سند، ایراداتی در قوانین یا مفاد سند و یا روند کار به وجود می آید. به وجود آمدن چنین مشکلاتی به علت عجول بودن و سهل انگاری مالک صورت می گیرد و مشکلات بسیار زیادی را برای مالک به وجود می آورد و موجب خسارات به مالک هم می شود. بنابراین توصیه می شود در خصوص معاملات ملکی، از یک متخصص حقوقی در زمینه ملکی مشورت بخواهید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری به عمل آورده شود. از آنجایی که دعاوی ثبتی ملکی، دارای اهمیت زیادی هستند بنابراین این دعاوی در دسته بندی جداگانه لحاظ شده است.
برای مثال از جمله دعاوی ملکی ثبتی می‌توان به دعاوی ابطال سند رسمی، ابطال نظریه هیئت حل اختلاف اداره ثبت، ابطال رای شورای عالی ثبت ،ابطال عملیات اجرایی ثبت و … اشاره کرد.

چرا باید به وکیل مراجعه کنیم؟

امروزه دعاوی ملکی بیش از 50 درصد از دعاوی مطروحه در مراجع قضایی را شامل می‌شوند و یکی از وقت‌گیرترین و پرزحمت‌ترین دعاوی برای وکلا هستند. و همچنین قوانین و مقررات حاکم بر املاک و مستغلات نیز بسیار گسترده و متنوع می باشند.در بسیاری از موارد طرفین معاملات و مالکان نیز با اصول و مسائل حقوقی مربوط به ملک آشنایی چندانی ندارند. و حتی گاهی مداخلات حقوقی ناآگاهانه و بدون تجربه قبلی آن‌ها تنها منجر به طولانی‌تر و فرسایشی‌تر شدن روند رسیدگی و عدم دریافت نتیجه مطلوب خواهد شد؛
بدیهی است که با توجه به سرمایه‌گذاری‌های کلان، ساخت و سازهای مشارکتی، وسعت املاک و مستغلات و … و تمایل روزافزون افراد برای سرمایه‌گذاری در این حیطه، بخش عظیمی از سرمایه افراد در املاک آن‌ها ذخیره خواهد شد. و همچنین با توجه به حجم بالای معاملات، سرمایه‌گذاری‌ها و مشارکت‌ها در زمینه املاک، امکان بروز هر گونه خطا، مشکل، اختلاف و دعوای ملکی نیز بالاتر خواهد رفت.
آشنایی با قوانین حقوق خصوصی از جمله امور ملکی باعث خواهد شد که از یک سو در ارتباطات اقتصادی خود دچار اشتباه نشویم و از دیگر سو عواقب این اشتباهات را با سرگردانی در پله‌های دادسرا و دادگاه‌ها متحمل نشویم. بنابراین هرجا سخن از خرید و فروش و تعهد و حقی در مورد ملک مطرح است، با متخصصان اهل فن یعنی وکلای امور ملکی مشورت کنید خواه در آغاز راه مثلا در مرحله تنظیم بیع‌نامه خرید و فروش یا در فرآیند انتقال و تنظیم سند باشید.
با توجه به نوساناتی که در قیمت ملک بوجود آمده، ضرورت مشاوره در امور حقوقی قراردادهای ملکی بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. نوسانات قیمت ملک و سهل‌انگاری و کوتاهی خریدار در عدم درج ضمانت اجرای قوی در قرارداد باعث خواهد شد او متحمل عذاب و مشقت زیادی در مراجع قضایی و دعاوی حقوقی و کیفری گردد. همین دردسر برای فروشندگانی که با خریداران عهدشکن مواجه می گردند ایجاد می گردد.
بنابراین به حکم عقل باید هنگام خرید ملک با وکلای متخصص در امور ملکی مشورت کرد زیرا در معاملات بزرگ ملکی رقم کلانی به عنوان ثمن معامله و یا ارزش ملک در میان است که عدم توجه به نکات حقوقی باعث از بین رفتن حق خواهد شد.
قوانین ملکی از دوران قدیم دستخوش تغییرات زیادی شده اند. به عنوان مثال قانون حاکم بر دعاوی ثبتی که در یک پرونده ملکی مطرح می شود، قانون ثبت اسناد و املاک کشور، مصوب سال 1310 است. الفاظ و عبارات به کار رفته در این قانون گاهی چنان پیچیده است که ممکن است معنای امروزی آنها با آنچه قانونگذار اراده کرده است، کاملا متفاوت باشد.
چگونگی و نحوه طرح دعوا از اهمیت بالایی برخوردار است و در روند دادرسی در تعیین محدوده حقوق اصحاب دعوا اثر اساسی دارد و در واقع به مثابه پایه ی اصلی می باشد بنابراین برای اینکه دعوا در روند قانونی دچار مشکل ناخواسته و ناشی از بی تجربگی نباشد لازم است موضوعات و دعاوی ملکی را فردی پایه ریزی و پیگیری کند که متخصص این امر است. به عنوان نمونه وقتی شخصی ملک دیگری را تصرف می کند این وکیل ملکی متخصص است که می تواند تشخیص دهد دعوای حقوقی تصرف عدوانی را مطرح کند یا کیفری را.
به دلیل وجود قوانین متعدد در این حوزه این وکیل ملکی است که می داند  مبنای ارزش معاملاتی املاک چیست؟ و کجا ماده ۱۰۰ قانون شهرداری و تبصره های آن کابرد دارد و کجا ماده ۶۴ قانون مالیاتهای مستقیم ؟و این وکیل ملکی است که  زمان مناسبی را برای ابراز  ادله های خود  و اظهارات خود در نظر میگیرد تا حق موکلش به علت عدم تجربه و تسلط وکیل تضییع نشود.
توجه داشته باشید با کوچکترین ایراد در تنظیم دادخواست ممکن است هزینه دادرسی و زمان به کلی از بین برود. باید توجه داشت گرایش دعاوی املاک بسیار گسترده بوده و بهره مندی از وکیل متخصص دعاوی املاک راه را برای احقاق حق هموار خواهد نمود .

مزایای همکاری با یک وکیل مناسب:

– با بررسی تخصصی و عمقی پرونده شما، بهترین راهکارها را در نظر می‌گیرند و از بهترین نقطه فعالیت حقوقی خود را آغاز می‌کنند. بهترین نحوه طرح دعوای شما را تشخیص داده تا بیشترین تاثیر مثبت را بر روند دادرسی و تعیین محدوده حقوق شما داشته باشد.-
– دادخواستی حرفه‌ای را برای شما تنظیم خواهند کرد که کمترین هزینه دادرسی و زمان رسیدگی را به دنبال داشته باشد.
– موجبات آرامش و آسایش شما را به ارمغان آورده و دیگر نیازی به مراجعه شخصی شما به دادگاه نخواهد بود.
– به دلیل فن بیان قوی و شیوایی سخنی که دارند، به راحتی و به بهترین نحو می‌توانند در دادگاه از حقوق شما دفاع کنند.
– بهترین زمان ابراز ادله و مستندات پرونده شما را تشخیص داده تا تضییع حقی به علت استفاده نابجا و بی‌موقع صورت نگیرد.

چه مواقعی به وکیل ملکی مراجعه کنیم؟

بیع یا فروش یکی از متداول‌ترین عقودی است که در بین مردم رواج دارد. رایج بودن آن به قدری است که اغلب مردم بدون در نظر گرفتن آثار و تبعات قانونی، اقدام به انعقاد قرارداد آن می‌کنند و کمتر اتفاق می‌افتد که شخص به جنبه‌های حقوقی آن بیندیشد و در نتیجه این سهل‌انگاری مشکلات زیادی در معاملات بوجود می‌آید.
بنابراین توصیه می‌شود در خرید و فروش و به‌خصوص در پیش خرید و پیش فروش ملک و یا قبل از تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت با وکیل متخصص در امور ملکی مشورت کرده و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.
یکی از انواع پرونده های ملکی، دعوای خلع ید می باشد. این دعوا زمانی مطرح می شود که شخصی به جز مالک بدون اجازه وی، مال غیر منقولی را تصرف کرده باشد. مالک در این شرایط می تواند با طرح دعوای خلع ید، رفع تصرف غاصب را از دادگاه بخواهد. دعوای خلع ید زمانی مطرح می گردد که شخصی، ملک متعلق به دیگری را غصب کند. بنابر ماده 308 قانون مدنی، در چنین حالتی به موجب حکم دادگاه، باید غاصب از ملک رفع تصرف کند. پرونده خلع ید ممکن است زمانی مطرح شده باشد که تصرف غاصب پیش از این قانونی بوده ولی با وجود پایان رسیدن مهلت قانونی و مطالبه مالک، متصرف از تحویل مال به مالک خودداری کند.
دعاوی: چنانچه قصد طرح دعاوی حقوقی یا شکایت کیفری در خصوص ملک را دارید یا علیه شما چنین اقدامی صورت گرفته است، حتما موضوع را به وکیل متخصص در امور ملکی بسپارید.
مشاوره: در هنگام انجام هرگونه معاملات ملکی نظیر خرید و فروش، رهن و اجاره، مشارکت در ساخت و … از وکیل ملکی مشاوره دریافت نمایید.
تنظیم قرارداد: قبل از انجام هرگونه معاملات ملکی و امضاء قرارداد، تنظیم قرارداد صحیح و قانونی و با ضمانت اجراهای قوی جهت جلوگیری از دعاوی احتمالی آینده ،بدون تردید با وکیل متخصص در امور ملکی مشورت کنید.
مشکلات ثبتی: اطلاع از قوانین ثبتی املاک و اراضی از جمله قوانینی است که بسیاری از افراد و حتی وکلا از آن آگاهی ندارند. موات، مرتع، منابع طبیعی، اوقاف و … از جمله موارد عدم تنظیم سند رسمی و ابطال سند رسمی توسط اداره ثبت است. قبل از هرگونه اقدامی در این موارد با وکیل ملکی متخصص در امور ثبتی مشاوره دریافت نمایید.

هزینه ها به چه صورت است؟

حق الوکاله وکیل ملکی تخصصی، تابع توافقات صورت گرفته میان وکیل و موکل است.
همانطور که گفته شد، عدم موفقیت پرونده های ملکی می تواند خسارت های مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد و موجب از دست رفتن اموال مهم و ارزشمندی شود. به همین دلیل در مورد هزینه وکیل دعاوی ملکی دچار تردید نشوید، زیرا با پرداخت هزینه می توانید اموال ارزشمند خود را حفظ کنید و حفظ آن ها ارزش پرداخت هزینه یک وکیل ملکی را دارد.
تعرفه خدمات یک وکیل ملکی در تهران، بسته به نوع پرونده، پیچیدگی و تخصصی بودن آن تعیین می شود. این تعرفه و حق الوکاله بسته به نوع پرونده متفاوت است، بنابراین لازم است به وکیل مراجعه شود تا پرونده بررسی و نوع دعوی مشخص گردد، سپس هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل اعلام گردد.

پیشنهاد ما پیش از هر اقدامی مشاوره حقوقی است.

شما می توانید پیش از آنکه در خصوص پرونده ملکی در دادگاه حقوقی یا کیفری حاضر شوید، با وکیل ملکی مشاوره حقوقی داشته باشید. بدیهی است وکالت در پرونده ملکی با وکیل تخصصی ملکی می تواند شانس پیروزی را در این قبیل دعاوی بالا ببرد.