وکیل ثبتی در دعاوی ثبتی با آشنایی کامل به قوانین و مقررات ثبتی و با استفاده از علم و تجربه خویش می تواند قدم های محکم جهت احقاق حقوق و منافع موکل بردارد.
نظر به اهمیت و ضرورت ثبت اسناد و املاک، سازمان ثبت اسناد و املاک که تشکیل آن به دوره قاجار برمیگردد ایجاد شده است. این سازمان وابسته به قوه قضاییه بوده و دفاتر اسناد رسمی و همچنین دفاتر ازدواج و طلاق از زیر مجموعه های این سازمان می باشند. همچنین درون سازمان اداره های مختلف از جمله، ثبت اسناد و املاک، ثبت علائم تجاری، ثبت طرح صنعتی و ثبت اختراع و سایر ادارات وجود دارد.
موضوعاتی که در این صفحه مطالعه خواهیم کرد:
وکیل ثبتی چه خدماتی ارائه می کند؟
وظایف وکلای ثبتی بسته به این که وکالت خواهان یا خوانده دعوا را به عهده بگیرند متفاوت خواهد بود. منظور از خواهان کسی می باشد که دعوای ثبتی را شروع می کند و مدعی است که حقوق وی توسط طرف مقابل دعوا مورد خدشه واقع شده است. در مقابل منظور از خوانده کسی است که خواهان ادعای خویش را بر علیه وی طرح کرده است. به طور کلی وظیفه وکیل خواهان این است که می بایست ادعای خواهان را در دادگاه به اثبات برساند. در مقابل وکیل خوانده باید از او دفاع کرده و ادعای خواهان را رد نماید.
اگر بخواهیم کمی واقع بینانه تر به موضوع نگاه کنیم می توانیم اینگونه بیان کنیم که اساسا دعواهای ثبتی بسیار گسترده و نسبتا پیچیده است. از این رو نمی توان به شکل واحد بیان کرد که از وکیل ثبتی چه انتظاراتی می توانیم داشته باشیم.
به طور مثال در برخی از مواقع فروشنده از انتقال سند رسمی خودداری می کند و در دفتر ثبت اسناد رسمی حضور پیدا نمی کند. در این چنین شرایطی از وکیل ثبتی انتظار می رود که بتواند شرایطی را مهیا کند تا این انتقال در سریع ترین زمان ممکن صورت پذیرد.
به طور کلی هر نوع دعوی که در مورد اصالت سند، انتقال سند، تعارض یا تداخل سند،اشتباهات ثبتی و هر مسأله مربوط به اسناد رسمی وجود داشته باشد، برخورداری از دانش وکیل متخصص در حوزه ی ثبتی به چشم می خورد.
اما بهتر است مثال دیگری نیز در این جا بیان کنیم تا مفهوم و اهمیت کارکرد وکیل ثبتی بیشتر مشخص شود. ملک شما دارای یک سند رسمی است. اما ممکن است اطلاعات مندرج در سند با اطلاعات واقعی ملک همخوانی نداشته باشد و یا فرد دیگر مدعی مالکیت نسبت به ملک شما باشد، در چنین شرایطی ضرورت استفاده از یک وکیل ثبتی در مقابل مدعیان مالکیت بر اموال شما بدیهی می باشد. اما آنچه حائز اهمیت است، دقت در انتخاب نوع وکیل ازجهت میزان تخصص و تجربه در امور ثبتی می باشد. موارد بیشماری از دعاوی ثبتی به جهت انتخاب عنوان یا نحوه ی دفاع، محکوم به شکست گردیده و در نهایت آنچه باقی مانده میلیاردها تومان خسارات وارده به اشخاص است.
وکیل ثبتی خوب را چگونه انتخاب کنیم؟
وکیل ثبتی باید علاوه بر تحصیلات حقوقی بطور کامل به مقررات ثبتی مسلط بوده تا بتواند مراحل قضایی را به درستی و درجهت حفظ حقوق موکل پیش ببرد.
قانون ثبت از جمله قانون های باساختار پیچیده در کشور ایران و همه جای دنیا است و تنها با علم اندک نسبت به مسائل ثبتی نمی توان ادعای متخصص بودن نمود. بنابراین لازم است که در دعاوی ثبتی به دنبال وکیل ثبتی آگاه و خبره باشید تا در حق شما اجحافی صورت نگیرد.
برای شناخت سایر ویژگی های یک وکیل خوب کلیک کنید.
آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا در اسفند ماه سال 1398 مورد اصلاح قرار گرفت که بخش هایی از آن دستخوش تغییرات گردید.
بیشتر دعاوی مربوط به امور ثبتی در خصوص اموال مشاع ، افراز و تعارض در خصوص صدور اسناد می باشد که با توجه به تخصص لازم در این زمینه سعی در بر آن داشته ایم تا بتوانیم گامی هر چند کوچک در افزایش دانش حقوقی و حمایت قضایی از شما برداشته باشیم.
انواع دعاوی ثبتی
دعاوی ثبتی به دعاوی اطلاق می شود که در جریان ثبت املاک و اسناد و اجرای اسناد لازم الاجرا موضوعیت پیدا می کند و به دعاوی مانند ثبت املاک، ثبت اسناد، اعتراض به ثبت املاک، اعتراض به تحدید حدود، اعتراض به حقوق ارتفاقی، اعتراض به رأی هیأت حل اختلاف، تعیین تکلیف اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی و غیره اطلاق می شود.
اختلافات و دعاوی ثبتی در دو مراجع با صلاحیت ذاتی جداگانه قابل رسیدگی است :
1 – یک دسته اختلافات که رسیدگی به آن در صلاحیت ذاتی محاکم دادگستری است که در ماده 16 و 20 قانون ثبت تصریح گردیده است.
2 – دسته دیگر که در صلاحیت هیأت نظارت و شورای عالی ثبت می باشد که در ماده 25 قانون ثبت اشاره گردیده است.
نکته مهم در دعاوی ثبتی این است که بسیاری از افراد، دعاوی ملکی را با دعاوی ثبتی اشتباه میگیرند، در صورتی که این دو متفاوت از یک دیگرند.
دعاوی ملکی مربوط به نفس ملک است در حالی که دعاوی ثبتی مربوط به عملیات ثبت سند میباشد.