جدایی و تفکیک در املاک از طریق افراز یا تفکیک صورت می گیرد که برای آگاهی از شرایط و نحوه آن می توانید تا پایان مقاله با ما همراه باشید. تا بدانید اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در خصوص افراز چگونه صورت میگیرد.
جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری
واحد افراز ثبت چیست؟
اداره ی ثبت اسناد و املاک کشور، نهادی است که در حوزه هر شهرستان در امور مختلف حقوقی جهت انجام تشریفات اداری برای انجام امور حقوقی که لازم الرعایه می باشد، فعالیت می نماید و صلاحیت رسیدگی دارد. برای انجام این امور، واحدهایی در نظر گرفته شده که هر کدام، این سازمان را در جهت انجام بهتر وظایف خود راهنمایی می کند.
یکی از این مراجع، واحد افراز ثبتی می باشد. این مرجع در جهت انجام یکی از امورمبتلا به و شایع و مهم امور حسبی فعالیت می نماید. تقسیم ملک مشاعی که مالکین ملک مورد نظر درخواست تقسیم ان را داشته باشند به این مرجع ارائه میشود تا بر حسب امر، اقدام به انجام و رسیدگی به درخواست نماید.
در این صورت پس از وصول درخواست به واحد افراز ثبتی اداره ثبت اسناد و املاک، برای این عمل، تشریفاتی را در نظر می گیرد که در بدو امر، کارشناسی را برای بررسی ملک مشاع ارجاع مینماید تا در صورت تایید نظر کارشناس مبنی بر قابل تقسیم بودن ملک، دستور تقسیم و تفکیک ملک را صادر کند.
روند تقسیم مال مشاع چگونه است؟
واحد افراز ثبتی اداره ثبت، در صورتی صلاحیت به افراز دارد که ملک، مال غیر منقول و به صورت مشاعی بوده و مالکین ان درخواست افراز کنند.
با توجه به اینکه مرجع واحد افراز ثبتی یکی از واحدهای اداره ثبت اسناد و املاک است، بنابراین، ملک مشاعی جهت تقسیم می بایست دارای سند مالکیت رسمی برای مالکین مشاع بوده و یا اینکه جریان ثبتی ان خاتمه یافته باشد تا واحد افراز ثبتی اداره ثبت، صالح به تقسیم باشد.
درخواست تقسیم مال مشاعی، از جانب هر یک از شرکا قابل طرح بوده و الزامی مبنی بر اینکه کلیه شرکا باید درخواست کنند وجود ندارد، این درخواست یک درخواست غیرمالی بوده لکن در صورتی که در مورد مالکیت ملک مشاع تعارض و اختلافی باشد، دادخواست مزبور، مالی تلقی میشود که قواعد قانون ایین دادرسی مدنی مستلزم پرداخت هزینه دادرسی بر اساس قیمت منطقه ای ملک مشاعی میباشد پس در نتیجه به توضیح شرایط تقسیم می پردازیم که این شرایط لازم و ضروری است:
شرایط تقسیم ملک مشاع توسط واحد افراز ثبتی:
- مال مورد تقسیم، غیرمنقول باشد که شامل زمین و یا خانه باشد.
- ملک و مال غیرمنقول، مشاع باشد.
- جریان ثبتی ملک خاتمه یافتهباشد و یا سند رسمی مالکیت داشته باشد.
- مالکیت ان متعارض نباش، چرا که در صورت اختلاف در مالکیت، دادگاه صالح به رسیدگی خواهد بود.
- بین شرکای ملک مشاع شریکی که محجور بوده و حکم حجر او صادر شدهنباشد، در این صورت دادگاه صالح خواهد بود.
- برای ملک مشاعی که درخواست تقسیم ان به واحد افراز ثبتی داده شده است، سند مالکیت معارض صادر نشده باشد.
- ملک قابل تقسیم باشد و انجام تقسیم، به ضرر شرکا و غیر نباشد.
اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در افراز:
در صورت حصول شرایط لازم مذکور،تصمیم و دستور تقسیم و تفکیک ملک مشاعی توسط واحد افراز ثبتی داده میشود.
تصمیم مسوول واحد ثبتی به ضمیمه یک نسخه از صورت مجلس و کپی نقشه افرازی “در صورتی که ملک قابل افراز اعلام شود” به کلیه شرکا ابلاغ میگردد تا چنانچه اعتراضی داشته ، وفق مقررات ماده ۲ قانون افراز و فروش املاک مشاع به دادگاه محل وقوع ملک ارائه نمایند.
در صورتی که تصمیم واحد افراز ثبتی به دلیل عدم وجود شرایط به جهت تقسیم، مبنی بر رد درخواست تقسیم بوده باشد، از تصمیم واحد افراز ثبتی، می توان به دادگاه حقوقی محل وقوع ملک غیرمنقول ، اعتراض کرد و دادگاه به اعتراض مورد نظر رسیدگی می نماید.
تصمیم دادگاه در مورد اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در افراز ملک مشاعی، قطعی و غیرقابل تجدید نظر میباشد.
قبول و یا رد اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در افراز ملک مشاعی:
در صورتی که دادگاه صالح (دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک) به رسیدگی در مورد اعتراض به تصمیم واحد افراز ثبتی، تصمیم واحد افراز ثبتی را قبول نماید و آن را تایید نماید. در این صورت به دلیل اینکه این تصمیم دادگاه لازم الاجرا و قطعی بوده، امکان تجدید نظر نخواهد وجود ندارد. پس در نتیجه ملک مورد درخواست، قابل تقسیم توسط واحد افراز ثبتی نخواهد بود و مالکین مشاع میتوانند جهت تقسیم ملک مشاع، درخواست فروش مال مزبور را به دادگاه حقوقی محل وقوع ملک ارائه کنند.
به همین دلیل، این درخواست از جانب هر یک از شرکا مطرح خواهد شد. مرجع صالح اقدام به صدور دستور فروش مال خواهدنمود و وجه حاصل از فروش ملک، طبق نظر کارشناس و دستور دادگاه، بین شرکا به نسبت تعیینشده تقسیم خواهد شد.
در صورتی که تصمیم واحد افراز ثبتی مورد تایید و پذیرش دادگاه واقع نگردد، در این صورت، دادگاه تصمیم واحد افراز ثبتی را رد خواهد نمود و در این مورد، تقسیم و تفکیک ملک صورت می گیرد و برای هر یک مالکین مشاع، سند مالکیت مفروز صادر خواهد شد.
مدارک مورد نیاز جهت اعتراض به تصمیم اداره ثبت در خصوص افراز:
مدارک مالکیت مانند:سند مالکیت تک برگی، دفترچه مالکیت وغیره
تصمیم اداره ثبت مبنی بر افراز یا عدم افرازملک مورد نظر
مدارک شناسایی خواهان یا خواهان ها اعم از شناسنامه، کارت ملی و…
کارت بانکی جهت پرداخت هزینه دادرسی
طرفین دعوی:
خواهان: هر یک از شرکایی که به تصمیم واحد ثبتی اعتراض داشته باشند، خواهان (معترضین) می باشند
خوانده: سایر شرکا به عنوانخوانده شناختهمیشوند و نام ان ها در دادخواست به عنوان دادخواست قید می گردد.
مرجع صالح برای رسیدگی:
از نظر صلاحیت ذاتی در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی است. از نظر صلاحیت محلی شهرستانی که ملک در حوزه ی آن واقع است، صالح به رسیدگی است. در نتیجه دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک صالح به رسیدگی است.
صلاحیت شورای حل اختلاف در رسیدگی به اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در افراز، در قانون شوراهای حل اختلاف احصا نشده است. بنابراین از صلاحیت شورای حل اختلاف خارج می باشد
مرجع اصلی رسیدگی به درخواست افراز اداره ثبت محل وقوع ملک می باشد. اگر مورد افراز از مصادیقی باشد که اداره ثبت صالح به رسیدگی به آن می باشد، اداره ثبت پس از درخواست شرکا رسیدگی ماهوی کرده و قابل افراز بودن یا نبودن ملک را طی رای خود اعلام می نماید. این تصمیم اداره ثبت مبنی بر قابل افراز بودن یا نبودن ملک منتهی ظرف ده روز پس از ابلاغ به مالکین قابل اعتراض در دادگاه صالح بوده و این اعتراض به وسیله ارائه دادخواست صورت می گیرد.
روند رسیدگی اعتراض به تصمیم اداره ثبت در خصوص عدم افراز:
دادگاه پس از ثبت دادخواست اعتراض به نظریه ی اداره ثبت وقت رسیدگی راتععین می نماید. دادگاه در حین رسیدگی وضعیت ثبتی ملک را استعلام کرده و نیز تاریخ ابلاغ تصمیم واحد ثبتی را نیز از اداره ثبت استعلام می کند. پس از وصول پاسخ استعلام ها، دادگاه موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می نماید . کارشناس رسمی با هماهنگی با نقشه بردار و کارشناس ثبت، نسبت به قابل افراز بودن یا نبودن ملک مورد نظر تخصص خود را اعلام می دارد.
طرفین ظرف مهلت مقرر حق اعتراض به نظر کارشناس را دارند. چنانچه در مهلت مقرر اعتراضی به دادگاه واصل نشود، دادگاه بر اساس همان نظریه اقدام به صدور رای مقتضی نموده و اگر دادگاه با تصمیم واحد ثبتی مخالف باشد، حکم به فسخ آن تصمیم نموده و همچنین در صورت موافقت با تصمیم مذکور، آن را تایید می نماید.
اگر ملک موردنظر به نظر دادگاه قابلافراز بوده دادگاه حکم به افراز ملک با تعیین قدرالسهم هر یک از شرکا بهوسیله قرعه صادر میکند. حکمی که دادگاه در اعتراض به تصمیم واحد ثبتی درباره افراز یا عدم افراز صادر می نماید، برابر قوانین ایین دادرسی مدنی قابل تجدید نظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد است، لکن این رای قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور نیست.
جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. آزاده قورچیان وکیل پایه یک دادگستری