حکم جرم و مجازات فروش مال غیر چیست؟
اگر کسی مال غیر را به شما فروخته است و یا ممکن است مورد اتهام قرار بگیرید ما در این مقاله بصورت کامل و ساده این جرم و مجازات آن را توضیح داده ایم.
فروش مال غیر به معنی فروختن مالی است که متعلق به فرد نیست، و فرد نسبت به این موضوع آگاه است. همچنین در این معامله مالک اصلی مال بی اطلاع می باشد و وکالت نامه ای مبنی بر اجاره فروش به فروشنده نداده است. این شرایط فروش مال غیر نامیده می شود و بدیهی است که جرم و از مصادیق کلاهبرداری محسوب می شود.
به طور کلی سه رکن برای اثبات جرم فروش مال غیر وجود دارد، که اگر فعلی این سه رکن را داشته باشد جرم محسوب می شود:
- رکن مادی: همان اقدام به فروش و تحصیل و بردن مال دیگری می باشد.
- رکن معنوی یا قانونی: به این معنا که مجرم با سوء نیت و با اطلاع از اینکه مال متعلق به غیر است اقدام به فروش و تصاحب وجه آن می کند.
- رکن قانونی: با این توضیح که در قانون برای اقدام به فروش مال غیر مجازاتی تعیین شده است.
بر اساس این سه رکن، فروش مال غیر جرم شناخته می شود و در واقع از مهمترین ابزارهای وکیل فروش مال غیر، این است که بر اساس این سه رکن جرم فروش مال غیر را اثبات یا رد نماید.
در ادامه این سه رکن را شرح می دهیم:
رکن معنوی:
عنصر قانونی جرم فروش یا انتقال مال غیر، ماده ۱ قانون راجع به انتقال مال غیر مصوب ۱۵/۱/۱۳۰۸ می باشد. که عنوان می دارد:
کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند، کلاهبردار محسوب و مطابق ماده ۲۳۸ قانون عمومی محکوم میشود. و همچنین است انتقال گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد. یکی از موارد دفاع در فروش مال غیر همین امر میباشد که شاکی مدعی اثبات این امر میگردد که انتقال گیرنده عالم. آگاه به خریداری مال غیر بوده است. لذا از ایشان نیز شاکی بوده و خواستار محکومیت و نیز میگردد.
نکته: به جرم انگاری که توسط مقنن در قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین جزایی صورت گرفته است، عنصر قانونی گفته میشود.
رکن مادی:
در قانون مجازات اسلامی تفکر مجرمانه قابل مجازات نمی باشد. مانند آنکه فروش مال غیر در اموال مشاع باید به منصه ظهور برسد و به صرف اینکه احد از مالکان یا شرکا ادعای فروش یا ابراز قصد فروش بنماید، برای تحقق جرم انتقال مال غیر کفایت نمیکند.
انتقال حقوقی مال از سوی مباشر جرم می باشد. به عنوان مثال جرم انتقال مال غیر در خودرو بدین نحو است که به صرف امضای ذیل قرارداد انتقال از سوی انتقال دهنده این جرم محقق می شود.
نکته: با تحقق عنصر مادی است که صحبت از انجام جرم و طرح پرونده کیفری به میان می آید. ولیکن باید همواره به یاد داشته باشید که به صرف تحقق عنصر مادی نمیتوان مدعی تحقق جرم و خواستار طرح پرونده کیفری شد. زیرا باید در ابتدا این امر توسط وکیل متخصص فروش مال غیر مورد بررسی قرار بگیرد که عمل رخداده، جرم انتقال مال غیر است یا معامله فضولی است؟ لذا همواره باید به تفاوت فروش مال غیر بعنوان یک جرم و معامله فضولی بعنوان یک دعوای حقوقی توجه ویژه نمود.
رکن روانی:
وکیل فروش مال غیر در تشریح عنصر فوق بیان می دارد، عنصر روانی در واقع قصد واقعی فرد مجرم از انجام بزه مورد نظر می باشد. در جرم فروش مال غیر فروشنده می بایست با علم به اینکه مال متعلق به او نمی باشد اقدام به انتقال مال مذکور نماید. اگر فرد انتقال دهنده به تصور اینکه مال خویش است اقدام به انتقال مال نماید با اثبات این امر فعل او جرم نیست و شامل معامله فضولی می شود. در این فرض اعمال مقررات مربوط به مجازات فروش مال غیر در حق وی میسور و متصور نمیباشد.
مجازات جرم فروش مال غیر
مطابق با رأی وحدت رویه ۵۹۴ هیأت عمومی دیوان عالی کشور مصوب سال ۱۳۷۳، مرتکب بزه فروش مال غیر بر اساس ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مجازات می شود.
مجرم به مجازات حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ شده و رد مال به صاحب آن محکوم می گردد. همچنین اگر انتقال گیرنده در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد نیز به مجازات معاون در جرم محکوم گردیده و کیفر می شود.
جمع بندی
مجازات فروش مال غیر جیست؟
بر مبنای قانون، مجازات فروش مال غیر یک تا 7 سال حبس به اضافه رد مال و جریمه دولتی است. البته ارکان وقوع جرم و شرایط آن را بصورت کامل در متن شرح داده ایم.
توصیه می شود اگر درگیر پرونده فروش مال غیر هستید قبل از هر اقدامی از یک وکیل فروش مال غیر مشورت و کمک بخواهید. چرا که با در نظر گرفتن مسائل و مشکلات مربوط به این موضوع از پرونده ها، هر اقدام ناآگاهانه منجر به از دست رفتن مال شما می شود. قطعا با وجود یک وکیل فروش مال غیر ماهر و متخصص، همه نگرانی ها برطرف شده و شما می توانید با خدماتی که این وکیل ارائه می دهد، جریان پرونده را در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه مطلوب برسانید.